Zvracení z novinářů, bílé mafie a mlácení střevícem do stolu. Zeman měl na Pardubicku nabitý program

12.09.2013 20:59

Mimořádně nabitý program druhého dne návštěvy Pardubického kraje zakončil prezident Miloš Zeman v Orlickoústecké nemocnici. Tam debatoval s řediteli krajských nemocnic o problémech regionálního i centrálního zdravotnického systému. Stihl i pokřtít novou lokomotivu a slíbit pomoc s exportem do Ruska.

Zvracení z novinářů, bílé mafie a mlácení střevícem do stolu. Zeman měl na Pardubicku nabitý program
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v České Třebové

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Zeman v úvodu lehce zkritizoval bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Jeho dlouholetý názor na to, že nejlepším ministrem je vždy odborník na daný resort, se prý Hegerovým působením v úřadu poněkud narušil.

Nejsem jako Chruščov

„Pokud byl někdo patnáct let úspěšným ředitelem nemocnice, předpokládal jsem, že bude téměř automaticky úspěšným ministrem. Tento ministr moji představu drobně narušil. Není to ale žádná nepřátelská poznámka vůči bývalému ministru zdravotnictví,“ řekl Miloš Zeman.

Ten ale jasně uvedl, že se nebude vydávat za odborníka na všechno, ale bude spíše naslouchat. „Nechci se chovat jako politik, který radil zemědělcům, co dělat s kukuřicí, pak radil kosmonautům, jak nejlépe létat do vesmíru. Pak navštívil nemocnici a radil lékařům, jak léčit, a nakonec skončil v OSN a radil světovým politikům, jak se má dělat boj za mír, a na podtržení svých slov si vyzul střevíc a mlátil jím do stolu,“ pokračoval prezident bonmotem.  

„Já bohužel nemám, na rozdíl od Nikity Sergejeviče Chruščova, takové vzdělání, takže kdykoli přijedu kamkoli, spíše naslouchám, než abych sám mluvil,“ uvedl Zeman.

Remek v Moskvě pomůže s exportem

Dle jeho slov má prezident podle Ústavy právo povolávat si jednotlivé ministry a konzultovat s nimi to, co jako prezident přímo zvolený občany slyší od odborníků, přemýšlí o tom a snaží se to tímto způsobem přenášet jak na vládu, tak na Parlament.

Hlava státu během čtvrtka navštívila společnost CZ LOKO, která, jak už název napovídá, vyrábí lokomotivy. Prezident Zeman slíbil pomoc při exportu, a to především do Ruska, čemuž by prý měl být nápomocen i budoucí velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek. „Až pojedu příští rok do Ruska, vezmu majitele firmy s sebou a setkáme se i s generálním ředitelem ruských drah,“ slíbil Zeman v České Třebové.

Během druhého dne cesty po Pardubickém kraji stihl tři setkání s občany na náměstích. Dopoledne debatoval s několika stovkami lidí v České Třebové, po poledni se setkal s občany obce Přívrat a navečer vystoupil na náměstí v Ústí nad Orlicí.

Kdo odmítá práci, ať nedostává dávky

Na prvním setkání stihl vedle jiného i zkritizovat některá média. Na otázku, zda si myslí, že opiem dnešní doby jsou právě média, prezident reagoval: „Opium vyvolává příjemné pocity, jakkoli jsem to nikdy nevyzkoušel. A z médií, zvláště těch českých, je někdy na zvracení," uvedl nekompromisně Miloš Zeman.

Otázka přišla ale třeba i na soužití s Romy. Miloš Zeman vyzval, abychom nerozlišovali ostatní podle toho, zda jsou bílí, žlutí, modří či fialoví, ale zda to jsou slušní, či neslušní lidé. Romský problém je podle Zemana mimo jiné otázkou tzv. bílých mafií, kteří po Romech chtějí nepřiměřeně vysoké nájemné, které nakonec kvůli státnímu příspěvku na bydlení platí daňoví poplatníci.

Plné náměstí v České Třebové

A pokud někdo nepracuje, a to vlastní vinou, prezident republiky zopakoval, že by neměl pobírat sociální dávky. „Jestli je někomu práce nabídnuta a on odmítne, pak se jen doma se sociálními dávkami vysmívá těm, kteří pracují třeba jen za minimální mzdu,“ řekl jasně.

Závěrečnou tečkou druhého dne prezidentské cesty po Pardubickém kraji byla večeře v Letohradě. Servíroval se rukolový salát s kozím sýrem a brusinkami, kuřecí steak s liškovým ragú a domácí datlový perník s karamelem. V pátek Miloš Zeman zamíří do Moravské Třebové, kde bude debatovat se studenty Vojenské střední školy Ministerstva obrany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…