Zvrácenost mediální doby. David Rath se rozčílil nad zájmem o Jiřího Kajínka, nespravedlivě odsouzených jsou prý spousty

04.06.2017 6:14

„Milost pro pana Kajínka strhla ohromnou mediální pozornost a vzbudila emoce s vášnivými diskusemi. Jde o jasný úkaz zvrácenosti mediální doby, kdy se pozornost událostem nevěnuje podle jejich závažnosti, ale podle potenciálu vzbudit vlny emocí,“ uvedl ve svém komentáři o omilostněném nájemném vrahovi Jiřím Kajínkovi exhejtman Středočeského kraje David Rath.

Zvrácenost mediální doby. David Rath se rozčílil nad zájmem o Jiřího Kajínka, nespravedlivě odsouzených jsou prý spousty
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

I přestože podle svých slov Rath Kajínkovi milost přeje, vidí problém v tom, že prezident Miloš Zeman udělil milost jen jemu.  Pan Kajínek zdaleka není jediný, který ji měl dostat,“ uvedl v komentáři pro server VašeVěc.cz. 

V našich věznicích jsou podle něj stovky lidí, kteří by ji měli dostat stejně oprávněně, dokonce i mnohem oprávněněji než Kajínek. „Ale jejich osudy Miloše Zemana nezajímají. Nešlo totiž ani o akt milosti, ale ani o snahu opravit justiční omyl. Pokud byl motivován tímto, nemohl by zůstat jen u izolované milosti pro pana Kajínka,“ podotýká Rath s tím, že ve věznicích je mnoho starých i vážně nemocných lidí, kteří neznamenají pro společnost nebezpečí a šlo by je potrestat jinak. 

„Věznice přeplňují neplatiči výživného, kteří nesehnali práci, neměli z čeho platit a mysleli si, že tak je stát trestat za dluhy nemůže. Velký omyl, u nás vězení pro dlužníky existuje, i když se tvrdí, že je to nepřípustné. Tak jejich bývalé manželky a děti nedostanou ani korunu, žijí v bídě a navíc daňové poplatníky jejich pobyt stojí třicet tisíc měsíčně – náklady jejich věznění. To není příběh z ‚hlupákova‘, ale z České republiky,“ podotkl Rath. Domnívá se také, že stovky lidí byly odsouzeny na základě chabých důkazů či bez důkazů. 

„Prezident by měl mít komisi sestavenou z bývalých soudců, advokátů a vzdělaných osobností, která by systematicky posuzovala žádosti o milost a poměřovala by je optikou milosrdenství a zdravého rozumu. Miloš Zeman o nic takového nestojí. Proč pomáhat stovkám lidí více či méně nespravedlivě či nesmyslně – nehumánně vězněným. Jde o anonymní masu, která prezidenta nezajímá...“ uzavřel kriticky Rath.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…