Zvrat: Krym se připojil k Rusku. Rozhodnutím svého parlamentu

06.03.2014 11:44

Krymský parlament dnes přijal "zásadní rozhodnutí" o členství Krymské autonomní republiky v Ruské federaci, oznámila ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na prohlášení místopředsedy krymské autonomní vlády Rustama Těmirgalijeva. Krym žádá Rusko, aby zahájilo příslušné správní kroky. Krymské referendum o připojení k Rusku se uskuteční 16. března, tedy o dva týdny dříve, než se předpokládalo.

Zvrat: Krym se připojil k Rusku. Rozhodnutím svého parlamentu
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Parlament podle Těmirgalijeva dnes schválil rezoluci o dvou bodech: v prvním rozhodl o vstupu Krymské autonomní republiky do Ruské federace jako její nový subjekt a ve druhém vyhlásil referendum o této otázce na 16. března. V referendu budou obyvatelé Krymu odpovídat, zda jsou pro připojení Krymu k Rusku.

Těmirgalijev podle ruské agentury oznámil, že krymský parlament požádal ruské vedení, aby „zahájilo proceduru začlenění Krymu do Ruské federace".

Několikatisícový dav proruských aktivistů shromážděný před simferopolským parlamentem přijal zprávu výkřiky radosti, skandováním „Rusko!" a máváním ruských státních vlajek.

Bezprostředně po Těmirgalijevově oznámení přišla z Moskvy i první reakce ruských politiků. Místopředseda Státní dumy Sergej Něverov označil rozhodnutí krymských poslanců za historické. „Jsme jednotný národ, který byl z vůle neodpovědných stranických funkcionářů rozdělen," řekl Něverov s odkazem na rozhodnutí někdejšího sovětského vůdce Nikity Chruščova, který před šedesáti lety věnoval do té doby ruský Krym Ukrajině.

Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova byl o rezoluci krymského parlamentu informován prezident Vladimir Putin. „Tahle novinka právě dorazila, prezident byl informován," řekl Peskov ruským novinářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…