Zvrat: Tluchoř a další z kauzy Nagyová se prý zase mohou začít bát. Ivo Ištvan zbystřil a senátorka Wagnerová jásá

25.06.2015 7:40

Včerejší verdikt Ústavního soudu v kauze bývalého poslance Otto Chaloupky staví do zcela nového světla jiný případ, a to stíhání trojice bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy v kauze Nagyová. Vyplývá z něj, že stíhání zmíněných exposlanců nemělo být vůbec zastaveno, ale státní zástupci měli dostat příležitost postavit je před soud. Píše o tom server Neovlivní.cz.

Zvrat: Tluchoř a další z kauzy Nagyová se prý zase mohou začít bát. Ivo Ištvan zbystřil a senátorka Wagnerová jásá
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Vrchní žalobce Ivo Ištvan totiž v rozhovoru pro zmíněný server uvedl, že si rozklad ústavních soudců nechá analyzovat s ohledem na to, zda je právně možné teď stíhání poslanců obnovit.

„Nález Ústavního soudu dokládá, že jsme měli pravdu,“ řekl Ivo Ištvan. Podle jeho slov je případ právně nesmírně složitý, a tak nelze nyní říci, zda bude možné poslance znovu stíhat. Právníci, které redakce serveru oslovila se žádostí o jejich názor, to nicméně spíše nepředpokládají.

Ústavní soud ve svém včera zveřejněném stanovisku posuzoval případ exposlance Otto Chaloupky z Věcí veřejných, který vloni dostal podmínku za své výroky o Romech na sociální síti Facebook. Chaloupka u soudu argumentoval, že v době spáchání skutku měl poslaneckou imunitu.

Ústavní soudci jeho stížnost zamítli. Kromě toho se ale rozhodli publikovat závazný výklad rozsahu imunity. Podle soudu se beztrestnost poslanců týká jen jejich projevů k ostatním zákonodárcům. Imunita se nevztahuje na uzavření smlouvy mezi dvěma lidmi, nabídnutí nebo přijetí úplatku. „Ani vzdání se mandátu není projev poslance,“ uvedla ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková v České televizi.

Podle serveru je tato věta klíčová pro případ trojice exposlanců ODS Šnajdra, Fuksy a Tluchoře.

Celý text je ZDE

Ke zřejmě přelomovému verdiktu ústavních soudců se v dnešním vydání deníku Právo vyjádřila také senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Na otázku, co nálezu Ústavního soudu říká, uvedla: „Je to báječný nález. Důležité ale je, zda, pokud by se podobný případ znovu objevil, by i ostatní senáty Ústavního soudu takto judikovaly,“ řekla s tím, že doufá, že na ÚS není senát, který by se raději přiklonil k názoru Nejvyššího soudu. „V případě rozporu by se muselo věcí zabývat plénum Ústavního soudu,“ podotkla.

Ohledně kauzy exposlanců ODS obviněných z přijímání úplatků v podobě „trafik“ uvedla, že když ji posuzovali soudci Nejvyššího soudu, tak „neměli pravdu“.

Na otázku, zda tedy měl pravdu Ivo Ištvan, který poslance obvinil a navrhl jim vazbu, pak řekla: „Ištvan ne zcela správně zformuloval skutek, ale v zásadě měl pravdu on. Tedy pokud jde o to, zda jsou kryti imunitou nebo ne.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…