Zvrat v Sýrii: „Putin si s NATO vytřel zadek,“ padlo. A generál Šándor? Silné vyjádření

23.10.2019 9:22

Kurdové mají díky jednání prezidentů Erdogana a Putina více času na stažení. A už se objevují názory, že si Putin s NATO „vytřel zadek“. Že „Rus hraje dobře“, uznal i generál Andor Šándor. A summit NATO? Dle bezpečnostního experta Jaroslava Štefce se na něm už nic nerozhoduje.

Zvrat v Sýrii: „Putin si s NATO vytřel zadek,“ padlo. A generál Šándor? Silné vyjádření
Foto: FB Terezy Spencerové
Popisek: Dnešní Sýrie

V situaci na severu Sýrie došlo k dalšímu posunu. Jednání prezidentů Turecka a Ruska přineslo výsledky. Jak píší Novinky.cz, dohoda Kurdům přinesla dalších 150 hodin na stažení z třiceti kilometrového pásma okolo hranic s Tureckem. Splnění tohoto ujednání poté prý budou kontrolovat společné hlídky tureckých a ruských vojáků. Dle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova měli ruští vojáci do oblasti vstoupit už o půlnoci. Jak píší Novinky.cz, 150 hodin je více než vyjednali Američané.

Anketa

Je dobře, že Zeman vyznamená exprezidenta Václava Klause?

28%
72%
hlasovalo: 15284 lidí

„Během 150 hodin kurdské jednotky opustí třicetikilometrovou zónu. Odpočítávání této lhůty začne zítra v 12:00 místního času. Po uplynutí poskytnutých 150 hodin začne rusko-turecké hlídkování západně a východně od místa operace Pramen míru,“ prohlásil Erdogan. Kurdské milice byly podle jejich velitele z oblasti již staženy a dohodnutý klid zbraní byl údajně dodržen.

To, že jednání s Ruskem přineslo pro Kurdy lepší výsledky, než jakých dosáhli stahující se Američané, neušlo poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi, který to komentoval slovy: „Putin si dnes s NATO vytřel zadek. Geniální vojenský stratég. Bez jediného výstřelu získal území větší než ČR.“

Generál Andor Šándor také uznal, že se jedná o dobrou taktiku. „Vůbec mě to netěší, ale Rus to hraje dobře. Donald Trump mu dláždí cestu k hlavní roli na Blízkém východě. Jsem zvědav, co na to summit Aliance v Londýně,“ napsal.

„Andy, sám dobře víš, že summit NATO dnes už nic nerozhoduje. Pouze formálně schvaluje americká ultimáta, která pak politici členských zemí musí předložit nějak skousnutelně nám, voličům. Co se rozhodne, ti můžu říci už teď. Tytyty, Turecko, budete nakupovat víc amerických zbraní, USA se stáhnou z Afghánistánu. A Rusko s Čínou jsou hrozba. Jo, a ještě potřeba větší integrace a bude se řešit přijetí Gruzie,“ odpověděl mu bezpečnostní expert Jaroslav Štefec.

„Kurdy už nikdo k ničemu nepotřebuje, tradiční osud rozpolcených idealistů na šachovnici mocných. Být Turkem tak se tomu nebráním, být Američanem tak se hluboce stydím, být Rusem tak z toho těžím...“ poznamenal Alexandr Petříček a Šándor mu dal za pravdu, že tak se situace vyvíjí.

A do diskuze se vložil i člen RRTV Vadim Petrov: „No, nevím, chlapci, zase tomu až tak nerozumím. Ale co se týče US a Kurdů to byl deal, který Trump vyhodnotil jako dále neudržitelný, a Turek, Asad a Putin se prostě dohodli. Chápu to jako logický důsledek nějakých dlouhodobě působících faktorů. Nic ke studu ani k smíchu tam nevidím.“

 

reklama

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…