Zvýšení mezd by mělo jít do tarifní části platu, požadují odbory

31.07.2014 23:24

Odboráři požadují, aby celá 3,5 procenta, o která se příští rok zvýší mzdy ve veřejném sektoru, šla do tarifní části platu. Na čtvrtečním jednání, které se věnovalo i platům ve zdravotnictví a sociálních službách, se ale od zástupců koaliční vlády takového slibu nedočkali. Jednání budou pokračovat v září.

Zvýšení mezd by mělo jít do tarifní části platu, požadují odbory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"My požadujeme, aby celých 3,5 procenta bylo do tabulek, čili do nárokové složky mzdy," řekl novinářům po jednání předák úřednických odborů Jan Rovenský. Zástupci kabinetu, mezi nimiž byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo ministr financí Andrej Babiš (ANO), se prý k návrhu zatím vyjádřili opatrně. Babiš po jednání uvedl, že dosavadní zvyk byl dávat do tarifů 70 procent sumy a do pohyblivé složky zbylých 30 procent.

Při jednání o platech ve zdravotnictví, kterému byl přítomen i šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD), odbory zopakovaly svůj požadavek na výraznější nárůst v příštím roce. "My jsme za odbory sdělili, že pro příští rok bychom chtěli zvýšení tarifních platů pro zaměstnance, a to minimálně o pět procent. Je to naprosté minimum, pod které určitě náš odborový svaz v žádném případě nepůjde," uvedla šéfka odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Odměny ve zdravotnictví jsou podle ní i díky meziročnímu poklesu platů tristní. Zaměstnanci nemocnic jsou prý ve velkém neklidu, a je tak dobře, že diskuze o platech budou pokračovat v září s ministrem Němečkem po zhodnocení dopadů úhradové vyhlášky. Kdyby k požadovanému navýšení nedošlo, nevyloučila nátlakové akce.

Babiš k tomu řekl, že odbory na čtvrtečním jednání o žádných možných protestech nehovořily. Zároveň poznamenal, že sice se každý rok vybere vícena zdravotním pojištění, ale neprojeví se to na platech zaměstnanců v oblasti. Chce proto věc podrobněji analyzovat.

Žitníková dnes uvítala nedávnou dohodu koaličních stran na navýšení peněz na sociální služby o asi 750 milionů korun. Představa odborů byla sice kolem dvou miliard, ale i dohodnuté zvýšení je podle ní prvním krokem. V konkrétních číslech by tak každý zaměstnanec v sociálních službách mohl dostat přidáno 650 až 700 korun, uvedla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…