Zvýšení minimální mzdy neprohloubí nezaměstnanost, kontruje šéf odborů

17.07.2013 9:05

Poslankyně Lenka Kohoutová (ODS) se obává, že zvýšení minimální mzdy o pět set korun, které včera vláda schválila, povede k propouštění a nárůstu práce na černo. Podle odboráře Jaroslava Zavadila ale vztah mezi výší minimálního platu a výší nezaměstnanosti neexistuje.

Zvýšení minimální mzdy neprohloubí nezaměstnanost, kontruje šéf odborů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijjal radu Českomoravské konfederace odborových svazů

Zvýšení minimální mzdy o 500 korun na 8 500 bylo jednou z priorit vlády Jiřího Rusnoka. Členové kabinetu jej schválili počátkem tohoto týdne a v platnost vejde už letos v srpnu.

Rozhodnutí vlády kritizuje poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Podle ní zvýšení nejnižší mzdy zastaví vytváření pracovních míst, zvedne propouštění a práci na černo. "Lidé, kteří pracují za minimální mzdu patří k těm, kteří velmi těžce hledají pracovní uplatnění na trhu práce. Na jednu stranu může zvýšení mzdy znít libě, ale zvýšení počtu těchto lidí na úřadech práce může znamenat prohloubení problému se zaměstnanci, kteří se velmi těžce uplatňují na trhu práce," uvedla v zaslaném prohlášení Kohoutová.

Podle Zavadila strašák v poli

S tím ale nesouhlasí šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "Mohu říci, že jsme dlouho sledovali vývoj nárůstu minimální mzdy – v době kdy se zvyšovala, a mohu vás ubezpečit, že prakticky žádná vazba na nezaměstnanost zde nebyla," tvrdí.

"Je třeba si uvědomit, že minimální mzda postihne nějaké dvě procenta zaměstnanců. Ti, co říkají, že minimální mzda způsobí zvýšení nezaměstnanosti, tak působí jako strašáci v poli. Už se mi to jeví trochu legrační. Nakonec i v materiálu ministerstva práce, který jsme měli možnost číst, a kde byly různé propočty zvýšení minimální mzdy a odhady – a ani tam se neobjevilo, že by to způsobilo zvýšení nezaměstnanosti," řekl Zavadil v rozhovoru pro server Prvnizpravy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…