Zvýšení ochrany učitelů Babišův Zlatuška nepodporuje. Je prý třeba spíš budovat důvěru

18.03.2014 17:54

Ministr školství Marcel Chládek přišel s myšlenkou, jak by se dali lépe ochránit učitelé před agresivními žáky a jejich rodiči. Měli by statut veřejného činitele. To ale podle šéfa sněmovního školského výboru Jiřího Zlatušky není dobrý nápad, problém to prý nevyřeší.

Zvýšení ochrany učitelů Babišův Zlatuška nepodporuje. Je prý třeba spíš budovat důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

„Chápu, že k problémům docházet může, na druhou stranu nevěřím, že řešení by mohlo vést přes pomyslné postavení policisty vedle učitele,“ uvedl Jiří Zlatuška ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Polovina učitelů na druhém stupni základních škol přitom uvádí, že se s hrubou slovní agresí a vulgarismy setkává každý den. Zlatuška si však myslí, že status veřejného činitele by jim nepomohl. „V tomto případě nejde o to, zda slovní agrese do škol patří, nebo nepatří, ale o to, co by status veřejného činitele řešil,“ dodal.

 „Má-li být navíc budován vztah mezi žákem a učitelem, který by měl být žákům vzorem, na základě strachu, nejde o dobrou konstrukci. Dlouhodobě by to zlepšení našeho školského systému neprospělo,“ míní. „Ve školách by měl být posílen prvek důvěry. Žáci by měli vědět, že učitelé nejsou drábové, kteří je pouze nutí k drilu a nepodporují je v rozvíjení jejich schopností.“

Zároveň se vyjádřil k návrhu, že by u státních maturit byly zakázány i hodinky, v nichž mohou mít studenti skryty taháky. „Mně to připadá jako naivní snaha odstraňovat prvky, kterých si někdo všiml, že by mohly být nebezpečné. A to místo toho, aby se ta maturitní zkouška opravdu zaměřila na to, jakým způsobem si ti studenti osvojili alespoň elementární znalosti,“ uvedl.

On sám v době, kdy byl učitel, prý povoloval taháky. „Podstatné bylo, jestli znalostí, kterých student nabyl, dokáže využít k tvůrčímu vyřešení praktických příkladů,“ míní Zlatuška. Taháky jsou prý k ničemu. „Tam si studenti poznamenávají věci, které při normálních okolnostech najdou při dvou kliknutích na Googlu. Smyslem vzdělání by nemělo být tohle memorování, ale tvůrčí uplatňování poznatků,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …