Zvýšení zákonné rychlosti invalidních vozíků Sněmovna schválí

29.11.2019 12:55

Rychlost elektrických invalidních vozíků, nad níž by je provozovatelé měli registrovat jako zvláštní vozidlo, se zřejmě zvýší z nynějších šesti na 15 kilometrů za hodinu, uvedla ČTK.

Zvýšení zákonné rychlosti invalidních vozíků Sněmovna schválí
Foto: Archiv
Popisek: Žulové chodníky ve městě Hartmanice

Změnu předpokládá novela poslanců ČSSD, kterou po dnešním druhém čtení poslala Sněmovna do závěrečného schvalování. Zamítnutí předlohy nikdo nepožadoval.

Hospodářský výbor už dřív podpořil pozměňovací návrh, aby se v zákoně zvýšila o 40 centimetrů na 1,4 metru také délka motorových vozíků. Úpravu doporučila vláda, protože vozíky této délky běžně dosahují. Ke stejné úpravě se dnes přihlásil hlavní předkladatel novely Ondřej Veselý (ČSSD).

„Návrh zákona vychází z toho, že invalidní osoby odkázané na invalidní vozík mají právo se v případě potřeby pohybovat rychleji, aniž by bylo nutné požadovat registraci invalidního vozíku jako motorového vozidla,“ napsali autoři v důvodové zprávě. Jde například o situace, kdy vozíčkáři potřebují rychle přejet silnici nebo stihnout dopravní prostředek.

Veselý tvrdí, že za současného stavu by mohli policisté rychlost invalidních vozíků s motorovým pohonem měřit a za překročení šestikilometrové hranice ukládat pokuty. Na vozíky s vyšší konstrukční rychlostí navíc podle něho pojišťovny přestaly poskytovat příspěvky. Rychlost 15 kilometrů za hodinu předkladatelé zdůvodňují tím, že odpovídá „nikoli extrémně“ rychlému běhu člověka.

V Česku je kolem 30 000 vozíčkářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…