Zvyšme minimální mzdu, ubude nezaměstnaných, radil v rádiu Špidla

16.07.2013 18:22

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla prosazuje zvýšení minimální mzdy. Podle něj by pak ubylo nezaměstnaných, protože by se jim už nevyplatilo nepracovat a být živ jen z dávek. Navíc se ze současné minimální mzdy nedá žít.

Zvyšme minimální mzdu, ubude nezaměstnaných, radil v rádiu Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

„Státy, které mají rozumnou minimální mzdu, mají vyšší zaměstnanost,“ vysvětloval ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Vladimír Špidla. A jak si představuje rozumnou hranici? Mělo by to být přibližně 40 procent průměrné mzdy. Tak je to i často ve světě, ovšem v České republice je hodnota na 30 procentech. Více mají už i na Slovensku nebo v Bulharsku.

„Tato mzda je pouze forma a vůbec nemůže mít sociální účinek,“ kritizuje její výši Špidla. „Práce má člověka uživit, má ho dostat do situace nad sociální dávky,“ míní. Jenže v současnosti se někdy i vyplatí být na dávkách a nepracovat.

Špidla uvedl i příklad. „Velká Británie dlouhou dobu neměla minimální mzdu. V okamžiku, kdy ji zavedla […], nastal skok na trhu práce a výrazně se snížila nezaměstnanost,“ popisoval a dodal: „Minimální mzda přivádí na trh práce větší množství lidí, než na něm bylo předtím.“ Přibudou tak hlavně nezaměstnaní, kteří jsou raději na dávkách, a také lidé, co mezitím pracovali v neformálním sektoru.

Navíc, dá se přežít za 8500 korun měsíčně? ptal se exministra moderátor Martin Veselovský. „Nedá,“ dostal stručnou odpověď. „Čistě 8500 není dostatečný příjem, aby člověk fyzicky přežil v České republice,“ dodal Špidla s tím, že takových 11 tisíc by byl ideál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…