Blíží se 28. říjen a už to začíná: Pane Nohavico, nepřebírejte od Zemana vyznamenání

21.09.2017 16:28

Mikuláš Kroupa, jeden z tvůrců projektu „Příběhy 20. století,“ se v rozhovoru pro server Info.cz obrátil na písničkáře Jarka Nohavicu a požádal ho, aby odmítl převzít vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Vysvětlil také, proč by si ho Nohavica neměl převzít. Zeman podle Kroupy reprezentuje to špatné v české společnosti a dopouští se nemravností.

Blíží se 28. říjen a už to začíná: Pane Nohavico, nepřebírejte od Zemana vyznamenání
Foto: Praha 10
Popisek: První hříbata divokých koní pokřtil písničkář Jaromír Nohavica, středočeský hejtman a starosta Milovic

„Formuloval jsem to jako přání, nikoliv výzvu, jak se to potom v médiích začalo objevovat. To přání znělo, aby Jaromír Nohavica zvážil možnost, že od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání nepřijme,“ zahájil Kroupa.

Lidé, kteří vystoupili v Příbězích 20. století, se vždy v jistou chvíli museli rozhodnout, zda budou kolaborovat s totalitními režimy 20. století, nebo se rozhodnou jinak a stanou se hrdiny. „Jedním z těch poselství je nebýt lokajem,“ doplnil Kroupa. Obratem doplnil, že dnešní dobu nesrovnává s režimy, které tu vládly před rokem 1989, ale i dnes může člověk udělat důležité rozhodnutí.

Celý rozhovor naleznete zde

Nohavicu a jeho písně má prý Kroupa moc rád a ocenil by, kdyby se rozhodl vyznamenání od prezidenta Zemana nepřijmout. Nohavica ve svých písních zpívá o naději, o spravedlnosti a tak podobně. Stál by prý o to, aby Nohavica promluvil o svém životě v Příbězích 20. století.

„Miloš Zeman je prezident, který inklinuje k totalitním nebo oligarchickým režimům v Rusku a v Číně. Obklopil se lidmi, o kterých si můžeme myslet své. Je to člověk, který představuje, myslím, to špatné v této společnosti,“ nešetřil hlavu státu host.

Velkou chybu Zeman podle jeho názoru udělal, když poslal pozdrav Klubu přátel českého pohraničí. „Prezident Zeman se z mého pohledu dopouští nemravností,“ pravil Kroupa jasně. Stačí se podívat na to, jak přátelé tohoto klubu hájí vraždy na českých hranicích před rokem 1989. Je otázka, zda tak Zeman činí pod vlivem lidí, kterými se obklopil, nebo možná pod vlivem alkoholu.

Český stát prošel dvěma totalitami, takže by dnes měl kritizovat totalitní režimy, ale Zeman to nedělá. Naproti tomu, pokud jede německá kancléřka Angela Merkelová do Číny, vždy, podle Kroupy, zmiňuje nutnost dodržovat lidská práva. Měli bychom to tak dělat i my, abychom neopakovali chyby minulosti.

Podle Kroupy stojí za pozornost, že naši dědové byli ochotni za něco položit život. Dnešní mladí lidé vůbec neuvažují o tom, že by existovala nějaká hodnota, za kterou by byli ochotni položit svůj život. Kroupa má za to, že je s tím třeba něco dělat. Jinak by se nám mohlo také stát, že přijdeme o systém liberální demokracie.

Liberální demokracii ohrožuje podle Kroupy jak hnutí  ANO Andreje Babiše, tak komunisté, SPD Tomia Okamury nebo SPO Jana Veleby. A lidé je přesto volí. Možná proto, že jim svoboda a demokracie vlastně moc nechybí. Svobodu vymění za pocit bezpečí a za jistou práci. Netrápí je, že Okamura či Babiš šíří polopravdy a lži. Současně se shodnou na jedné věci.

„Je potřeba se izolovat, je potřeba vytvořit národní stát, je potřeba obehnat ten stát zdí proti uprchlíkům. To, že se pak vytvoří jakýsi malý koncentrační tábor, ve kterém sami sebe uvězníme, na to se zapomíná,“ varoval Kroupa. Vyvázat Česko z EU či z NATO by byla podle hosta velká chyba. Jak Evropskou unii, tak NATO vnímá jako pojistky demokracie v České republice.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…