Tak jak tedy: Kvóty budou, velké státy to nepoloží, říká zdroj LN. Navzdory tomu, co padlo. A prý jsou na stole i další řešení uprchlické krize, ale...

21.09.2015 8:17

Kvóty na přerozdělení běženců mířících do Evropy stále zaměstnávají mysl politiků. Evropská unie navíc dál marní čas a diskutuje jen o nich, místo toho, aby hledala a prosazovala jiná řešení, píší Lidové noviny. Počty uprchlíků tak zatím lámou rekordy, například do Rakouska dorazilo o víkendu více než 23 tisíc migrantů.

Tak jak tedy: Kvóty budou, velké státy to nepoloží, říká zdroj LN. Navzdory tomu, co padlo. A prý jsou na stole i další řešení uprchlické krize, ale...
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

A stačilo by tak málo, jak pomoci evropským zemím. Například kdyby byla dodržována pravidla schengenského prostoru, Rakousko a Maďarsko by nikdy nemuselo řešit uprchlickou krizi. Jak uvádí státní tajemník pro EU Tomáš Prouza, Itálie ani Řecko vlastními silami dostatečnou ochranu hranic nezvládnou, proto by měly pomoci i státy uvnitř Unie.

I přestože by se mohlo mluvit o možnostech, jak řešit uprchlickou krizi, vypadá to, že i na následující tři summity se dostanou zase jenom kvóty. Dnes se schází ministři zahraničí Visegrádu s Lucemburskem, zítra jednají ministři vnitra a pozítří je mimořádná schůzka lídrů EU. 

Řešením jsou totiž například hotspoty, společné uprchlické služebny, v nichž působí specialisté ze zemí Unie. Posílit by se mohly i pravomoce unijní agentury na ochranu hranic Frontex. Nehýbe se ani se seznamem zemí bezpečného původu či urychlení readmisních dohod mezi EU a třetími zeměmi. 

Podle diplomatického zdroje z Bruselu by sice bylo realistickým řešením odstranit z agendy problematiku kvót, na to ale země jako Německo, Francie nebo Rakousko prý nepřístoupí. „Teď už se hraje o to, kdo situaci ustojí,“ řekl zdroj. 

Kvóty mají navíc usnadněnou cestu, neboť Evropský parlament minulou středu schválil povinné závazky na přemístění dalších 120 tisíc běženců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…