Přistěhovalci musí podepsat prohlášení, že budou respektovat naše zákony a kulturu, sdělila nám exšéfka Akademie věd, profesorka Illnerová

21.01.2015 9:46

Fyzioložka, biochemička, bývalá předsedkyně Akademie věd České republiky a v současné době členka vědecké rady dvou fakult Univerzity Karlovy Helena Illnerová se v krátkém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zamyslela nad tím, zda se v souvislosti s vražedným masakrem v pařížském časopise Charlie Hebdo má změnit imigrační politika v ČR. „Pokud bude Česká republika přijímat imigranty, a to nejen z muslimských zemí, měli by být obeznámeni s tím, že Česko je jako členský stát EU demokratickou zemí, a podepsat prohlášení, že budou dodržovat a respektovat naši ústavu, zákony a kulturu,“ poznamenala v této souvislosti Ilnerová.

Přistěhovalci musí podepsat prohlášení, že budou respektovat naše zákony a kulturu, sdělila nám exšéfka Akademie věd, profesorka Illnerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Má se kvůli vražednému masakru v pařížském časopise Charlie Hebdo změnit postoj Česka k otázce imigrace? Nestojí nyní otázka tak, zda máme vůbec nějaké imigranty do ČR přijímat?

Nevím vůbec, zda Češko má nějakou jasně vyhraněnou imigrantskou politiku. A také nevím, proč by se mělo něco hned měnit po událostech v časopisu Charlie Hebdo.

Co říkáte v této souvislosti na slova prezidenta Miloše Zemana, který řekl, že muslimové, kteří nedokáží zapadnout a přijmout kulturu nové země, by se měli zase sbalit a vrátit se zpátky do domoviny?

V Česku je jen malá muslimská komunita a zatím nejsou známy žádné skutečnosti, které by ukazovaly, že jsou v ní radikální a fanatičtí muslimové. Pokud bude Česká republika přijímat imigranty, a to nejen z muslimských zemí, měli by být obeznámeni s tím, že Česko je jako členský stát EU demokratickou zemí, a podepsat prohlášení, že budou dodržovat a respektovat naši ústavu, zákony a kulturu.

Již minulý týden zmínil teolog Tomáš Halík – a k jeho názoru se přidali i další že mu obrázky z týdeníku Charlie Hebdo připadají nevkusné. Karikatury mu totiž silně připomínají znevažující obrázky Židů v antisemitském tisku. Co jeho slovům říkáte?

Asi bych nevolila slovo „nevkusný“, ale v podstatě s profesorem Halíkem souhlasím. Věřím ve svobodu slova jako základního atributu demokracie. Při užívání této svobody bychom ale měli být pamětliví toho, abychom neznevažovali symboly svaté pro tu kterou víru, jako je Kristus na kříži pro křesťany či prorok Mohamed pro muslimy, a tak nepošlapávali víru a důstojnost věřících.

Poslanec a šéf Úsvitu Tomio Okamura počátkem roku na svém facebookovém profilu zveřejnil „návod na ochranu před islámem“, pod kterým byl podepsán člen Úsvitu Jiří Kobza. V textu radí Úsvit lidem, aby třeba chovali psy a prasata a chodili je venčit kolem mešit a dalších míst, kde se pohybují muslimové. Jak vnímáte takovéto řeči?

Tato řeč je tak pod úrovní nejen poslance Parlamentu České republiky, ale každého slušného občana naší země, že nestojí za komentář.

Existuje podle vás na naší politické scéně někdo, kdo by dokázal otázku imigrace uspokojivě vyřešit?

Otázkou imigrace a jejího směrování se musí důkladně zabývat český Parlament a vytvořit takovou imigrační politiku, se kterou by souhlasila nejen vládnoucí koalice, ale alespoň i část opozice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…