Kalousek chtěl dohnat za IPB Zemana k soudu. Asi to nevyjde

10.06.2012 18:07

Za nejasnosti kolem privatizace IPB nepůjde zřejmě nikdo před soud. Státní zatupitelství podnět Kalouska odložil.

Kalousek chtěl dohnat za IPB Zemana k soudu. Asi to nevyjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

Velkorysé státní garance se nelíbily současnému ministru financí Miroslavu Kalouskovi. ČSOB, která převzala IPB, si mohla k dobru připsat 34 miliard korun.

Proto chtěl Kalousek téměř celý kabinet Miloše Zemana pohnat před soud. Časopis TÝDEN ale zjistil, že se mu to nepovede. Nejvyšší státní zastupitelství po roce a půl vyšetřování případ odložilo. 

Klienti a miliardy za korunu

„Už během měsíců následujících po převzetí Investiční a Poštovní banky (IPB) se ukázalo, že Československá obchodní banka (ČSOB) se dostala hned ke dvěma kořistem. Jednak k síti poboček a jejich klientům, a potom ke státním garancím. O více než deset let později pařížská arbitráž dospěla k závěru, že díky neomezeným státním garancím měla IPB v okamžiku prodeje kladnou hodnotu 34,2 miliardy korun, ačkoli se jí stát zbavil za korunu,“ upozornil týdeník.

"Nejvyšší státní zastupitelství přezkoumalo na základě podnětu ministerstva financí postup vrchního zastupitelství. Neshledalo pochybení a podnět ministerstva byl proto jako nedůvodný odložen," sdělila časopisu mluvčí nejvyššího zastupitelství Helena Markusová.

Ministerstvo financí se nechtělo vyjadřovat ani k práci žalobců, ani k tomu, co v kauze IPB chystá do budoucna. "Úřad k tomu v tuto chvíli nemá žádný komentář," řekl jen mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…