Lessyho konec o ministerstvu vnitra nevypovídá nic dobrého, prohlásil Lehký

12.11.2012 21:05

Hostem pořadu Hyde Park na ČT24 byl 1. místopředseda Unie bezpečnostních sborů ministerstva vnitra Aleš Lehký. Vyjádřil se k problematice neproplácení přesčasů policistům.

Lessyho konec o ministerstvu vnitra nevypovídá nic dobrého, prohlásil Lehký
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

„V konečném důsledku je za nařízení přesčasů zdarma odpovědný konkrétní nadřízený funkcionář toho kterého příslušníka,“ odpověděl Lehký na dotaz, kdo je za tyto kroky odpovědný. Dokonce je možné, že se nyní zvedne vlna žalob a dojde k proplácení či nahrazování přesčasů volnem.

Může za to Langer

Lehký považuje za problémový celý služební zákon. Od roku 2007 se nesetkal s nikým, kdo by s ním byl spokojen. Zodpovědný je za něj bývalý ministr vnitra Ivan Langer. „Některé věci byly dobré,“ uznal Lehký, většinou jsou to ale věci spíše marginální.

Bezpečnostní sbory díky neplaceným přesčasům samozřejmě ušetřily. Jednoho tazatele tak zajímalo, kolik to bylo peněz. „Zpětně šest let je to dvanáct miliard,“ uvedl předseda. Mezi policií ministerstvem vnitra sice podle Lehkého existuje vůle se dohodnout, on sám však odmítá cokoli, co by bylo pro policisty nevýhodné.

Řeč byla i o nutnosti státní i městské policie, což představuje dvojí administrativu. „Možná že to problém je,“ uznal Lehký. Argument diváka, podle kterého městská policie vybírá jenom pokuty řidičům, odmítl. „Pokud to tak je, je to špatně,“ řekl s tím, že každý konkrétní člověk se může obrátit na svou městskou část.

Lehký se vyjádřil i k bývalému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. „Není to dobrá vizitka ministerstva vnitra,“ myslí si Lehký. „Každý musí být na podobnou situaci připraven. Pokud to přijde, tak to přijde,“ doplnil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…