Správu autorských práv by podle Senátu neměla dělat externí firma

22.03.2013 11:28

Autorské svazy by podle Senátu neměly mít možnost převést kolektivní správu autorských práv na pověřenou externí firmu. Senátoři se obávají, že by externí firma nebyla pod dostatečnou kontrolou. Poslaneckou novelu, jejímž deklarovaným cílem je zjednodušení kolektivní správy autorských práv, proto dnes Senát vrátil sněmovně k novému projednání. Poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09) za předkladatele novely se senátní úpravou souhlasila.

Správu autorských práv by podle Senátu neměla dělat externí firma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Senátoři naopak odmítli návrh svého kulturního výboru, podle něhož měl mít kolektivní správu k jednomu druhu uměleckých děl na starosti ze zákona vždy jen jeden kolektivní správce. Podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by to byla snaha vyřešit zákonem konkurenční boj dvou autorských svazů v oblasti výtvarného umění.

Řada senátorů v rámci půldruhé hodiny trvajícího projednávání kritizovala způsob, jakým se některé autorské svazy domáhají poplatků. Předseda senátorského klubu SPOZ, KSČM a Severočech Vladimír Dryml kvůli tomu oznámil, že podá podnět k prošetření hospodaření autorských svazů, neboť jejich kontrola ze strany ministerstva kultury je prý nefunkční.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Jeden kolektivní správce

Novela má umožnit, aby se na ty, kdo chtějí uvést například divadelní hru, obracel vždy jen jeden kolektivní správce autorských práv kvůli sjednání licenční či obdobné smlouvy. Nyní se totiž na jednoho uživatele při veřejném užití autorských děl a jiných předmětů ochrany může obrátit až pět kolektivních správců. Každý by přitom mohl žádat uzavření obdobných smluv jen s tím rozdílem, že jednou se bude týkat autorů hudby, jednou režisérů a jindy zas výrobců, nakladatelů nebo herců.

Autorům pak má novela umožnit uzavírat licenční smlouvy s nakladateli na kratší než celou dobu trvání majetkových práv.

Novela by měla také vyřešit problém s placením daně z přidané hodnoty, který se podle tvůrců předlohy nejčastěji týká práva na odměnu za půjčení díla. Nově by kvůli tomu sazby odměn měly být ze zákona uváděny bez DPH.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …