Vladislav Černík: Ve věci Zb. Fialy a vykroužkování

11.10.2017 9:00

Ano, k volbám je třeba chodit, protože voliči pravice jsou vesměs disciplinovanější. Lze tedy, pokud jsem naštvaný na nějakou politickou stranu, nevolit ty na čelných místech kandidátky, ale kroužkovat, a to ty, kteří jsou na tzv. nevolitelných místech. Je to však řešení? Přinese to opravdu zlepšení? O tom se dá s úspěchem pochybovat.

 Vladislav Černík: Ve věci Zb. Fialy a vykroužkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Parlamentní práce je složitý mechanismus, ono i se v prostorách sněmovny vyznat je samo o sobě problém.
A tak sněmovní nováček, či nováčice snadno podlehne tomu vzít si za asistenta nějakého spolustranického (sněmovního) mazáka, prostě jednoho z těch, kteří byli vykroužkování a do parlamentu se tedy nedostali.

A náš nováček potřebuje spoustu rad, počínaje tím, jak si třeba pořídit slušné auto za slušných podmínek. Poslaneckou práci se nedá zvládat z běžné hromadné dopravy. Musíte být ve Sněmovně, na plénu, na výborech, musíte být v poslanecké kanceláři, na spoustě stranických akcích (i takových, kam vás dříve nezvali) a tak poznáváte vlastní stranu zevnitř, sice víte kdo je předseda již z dřívějška ale teprve se vám začnou odhalovat různé vazby, kdo prostě má ve straně skutečné slovo a zvláště v čem. Potřebujete vybavit poslaneckou kancelář a ze začátku ji vůbec sehnat,  z apřiměřený peníz. A taky brzo zjistíte, že leckdy potřebujete vašeho asistenta/ty mít na písknutí. To vám nezajistí nějaký váš "kamarád z ulice", ale právě ten
byvší poslanec. Zjistíte, že strana se skládá z řady organizací, z nichž některé vám začnou jasně naznačovat, že nejste jejich kůň. Pokud stajíte před prvou konferencí,která vám v prvém roce nechce dát důvěru, tak to to je na mašli, tedy na rezignaci.
Domovská obec potřebuje vodovod, dotaci, zakázku pro místní podnik. K tomu potřebujete jednat se správnými lidmi  a navíc ve správnou dobu. A kdy to je, to vám poradí nějaký místní matador, a třeba to nemusí být ani straník. Chcete na konferencích a schůzích vysvětlovat, že vám se to nepovedlo, když vaši předchůdci to zařídili?
A tak i musíte jednat s místními podnikateli, kteří i ve Lhotě mnohdy točí multimiliony (násobky obecních rozpočtů), s vysokými úředníky ministerstev, kteří i když jste je znali, tak si vás (do zvolení) ani nevšimli?
A pak ty sponzorské dary, počínaje školou vašich dětí( cože jenom 1 počítač?, váš předchůdce dával 5 i více) až po sponzorské dary na různé stranické akce, kde se najednou divíte, co všechno místní organizace vlastně dělá (nebo nadřízený výbor), když jste předtím měli hrubé povědomí, že někdy i ty 2-3 členské schůze jsou s bídou usnášeníschopné.
Přislušný matador, mnohdy baron, i nesolární a váš asistent exposlanec vám poradí, pokud chápete, kdy a kde "pozdravit u vrbiček" a koho. Jinak si nemůže vzpomenout a krčí rameny se smutným výrazem, skoro to vypadá opravdově.

Ve sněmovně jste byl zvolen do několika výborů současně, a mnohdy se divíte jak můžete být současně na několika  zasedáních, někdy i v různým městech. Nevíte? No přece ten Fanda či ta Bětka před vámi to stihli.
No někde ve Sněmovně přednesete dobrý projev, tak vám zatleskají a najednou se dovíte, že žer, když to tak dobře umíte, tak, že jste vyslán na zahraniční cestu, k tématu.
Ale pak se vrátíte, a ouha, vaše strana, díky vaší nepřítomnosti utrpěla nějaké hlasovací porážky, jak ve výborech, tak na plánu. Divíte se? Jak je to možné, vždyť tam přece měli být Pepa, Jarda, Karel, Mařka, Hanka... No někdo onemocněl, někdo byl poslán na nějakou nenadálou akci....
Najednou je tu někdo z vedení strany, předseda klubu, a vy... celej rudej. 
A nějak padne, že na příštím zasedání, by byla možnost hlasovat proti něčemu, nebo být pověřen oněmi jinými úkoly a tak nehlasovat. Sice špitnete, že před volbami to byl stežejní slib (ještě ty propagační materiály máte v kanceláři), no jo, ale koaliční partneři to začali vidět jinak, a vůbec vy jste byltaky u oběda viděn s nějakým  Rudým či někým od toho Pitomia,
přeci každej ví, že s těmi se nemluví, s těmilze jen v krajním případě tajně(!) hlasovat.
Nesměle namítáte, že to je problém, ale opravdu nesměle, neboť jste drcen tím, že by se neschválil rozpočet, nevalorizovaly důchody a to si chcete vzít na triko?
Jo a sice těm odborům se řeklo, že jejich požadavky (úprava nějakých dávek) vezmeme za své, ale vy musíte již vědět, že to platí jen částečně, a dobře odhadnout tu částečnost. Přece musíme na ty podnikatele, co dávají lidem práci, a taky je i propouštějí, máme tržní hospodářství...

A tak to běží den za dnem a na konci volebního období, se už sám pochválite za to, že Sněmovna schválila spoustu zákonů, pochopitelně pro lidi, jistě tu a tam nás ta pravice přehlasovala, i když má ve Sněmovně menšinu. A to že také pár stovek, ano pár stovek zákonů (i některé vaše návrhy) padly pod stůl (vůbec se o nich nejednalo), i když všichni jim dávali podporu a to celé čtyři roky.
Ale když mluvíte o tom s voliči, tak už se vůbec nečervenáte.

Autor měl to štěstí,či tu smůlu, že  s pár poslanci mluvil, mnohdy otevřeně,  někdy i mezi čtyřma očima.
Ale možná, že si ty věci nepamatoval přesně, možná, že to bude jinak.
Jsme přece demokratický stát, jsme v NATO, a v EU a i ty parlamentní procedury jsou podle  EU a tudíž demokratické.
A konec konců to, co jsme již několik volebních období nesplnili, to si dáme (někdy!) do dalšího volebního programu znovu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …