Adam Mikulášek: Za vyškrtnutím Zimoly stál možná strach z voličů

28.05.2017 21:44

Pokud budete mít vnitrostranického rebela v čele kandidátky nějakého kraje a vaše strana tam sklidí úspěch, můžete jej připsat na vrub celé strany a utěšovat se, že i bez onoho rebela by to nedopadlo hůř.

Adam Mikulášek: Za vyškrtnutím Zimoly stál možná strach z voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Ale když takový rebel kandiduje tak řečeno „na chvostu“, může to být z hlediska stranického vedení daleko větší problém. Co kdyby jej, nedej bože, ti „neposlušní“ voliči z posledního místa vykroužkovali až na místo volitelné? A ještě ke všemu za situace, kdy má za sebou tu lapálii s panem Bláhou?

Nebyl by to náhodou jasný signál, že levicoví voliči, byť jen a pouze v jediném kraji, jsou s vedením své oblíbené strany natolik nespokojení, že raději odpustí Zimolovi ty odměny pro pana Bláhu, protože co si budeme namlouvat, takových manažerů s milionovými odměnami je ve veřejných službách povíc, a zdaleka ne jen v Jihočeském kraji, jistě by se našli i v Praze..., takže, voliči raději Zimolovi odpustí tohle a ten kroužek mu dají, aby ukázali nespokojenost s centrálním vedením ČSSD.

Už by bylo horší hledat argumenty, jak ti „zlí Haškové, Škromachové, Tejcové, Zimolové a další zemanisti ošklivě poškozují stranu“, najednou by se začalo ukazovat, jak se věci mají doopravdy. A tohle riskovat v tak komplikované době..., to je lepší udělat jeden pořádný škrt a spolehnout na to, že do podzimu se na celou tu nepříjemnou patálii tak nějak pozapomene.

Proto Valachová a její kauza s Březinou až tak nevadí, ta byla vždycky k vedení loajální, takže nikoho nahoře neohrožuje. A Valachová zdaleka není sama, spousta takových, kteří sami mají toho másla na hlavě možná víc než Jiří Zimola, je tak řečeno pod ochrannou rukou předsedy Sobotky, protože, na rozdíl od Zimoly, drželi basu a mysleli si své – bližší košile vlastní funkce než kabát osudu vlastní strany.

Ovšem u Zimoly je to něco jiného, už staří Římané věděli, že – co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi, aneb dvojí metr tu byl, je a bohužel asi vždycky bude. A právě tento dvojí metr je pro mě důkazem, že tu ve skutečnosti nejde o Zimolovu aféru, ale jednak o pomstu za kritiku Sobotky, druhak o silné obavy z toho, že by Zimolu mohli lidé svými kroužky do toho parlamentu opravdu dostat.

A třetí důvod? Nezasvěcené veřejnosti se zahraje divadýlko, jak vedení strany „bojuje s korupčníky ve vlastních řadách“, přičemž se zbaví kritiků, překryjí se aféry a skandály těch stranicky poslušných, na něž pak toho korupčního koláče zbude větší díl.

A život jde dál ve starých kolejích, jen pár figurek na šachovnici se vymění, ale že by to nějak poznamenalo korupci v naší zemi, tak to ani nápad.

Adam Mikulášek

Převzato z blogu autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …