Alena Vitásková: „Majstrštyk“ České televize u soudu aneb Se sedmi miliardami v rozpočtu si mohou dovolit vše…?

20.09.2020 17:35

Stanovisko České televize zaslané Městskému soudu Praha „prý“ ztraceno na poště! Umí Česká televize používat datové schránky, nebo se jedná o „trik“ před soudem? Žádost o stanovisko zaslána Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Alena Vitásková: „Majstrštyk“ České televize u soudu aneb Se sedmi miliardami v rozpočtu si mohou dovolit vše…?
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Oprávněně kritizovaná veřejnoprávní Česká televize pokračuje dále, bez „zardění“ v praktikách, které si ostatní media jen stěží mohou dovolit. Jeden z posledních příkladů vypadá asi zjednodušeně takto, přičemž o vyváženosti zpravodajství nelze vůbec hovořit.

  • Počátkem roku 2018 probíhal odvolací soud u Vrchního soudu v Olomouci. Soudní líčení probíhalo asi týden. Ihned na počátku v hlavním zpravodajství odvysílala ČT informaci o tomto procesu, kde „objednatelé“ trestního stíhání očekávali pravomocné odsouzení Aleny Vitáskové (bývalé předsedkyně ERÚ)
  • Na „podporu“ negativního veřejného mínění „přispěchala“ ČT, mimo jiné i pan Železný, a to jakých „zločinů“ se měla Alena Vitásková dopustit, přičemž zamlčel, že v té době, kdy byly licence u dvou solárních elektráren vydány, byl předsedou ERÚ pan Josef Fiřt, nikoliv Alena Vitásková.
  • Odvolací soud, i přes tento „pomlouvačný výstup“ ČT Alenu Vitáskovou zprostil, což zřejmě toto veřejnoprávní medium „těžce“ neslo a použilo další „výmluvný“ komentář, tentokrát v jiném pořadu.
  • Po odvysílání nepravdivých informací v hlavním zpravodajství žádala poškozená omluvu a uvedení nepravdivé informace na pravou míru.
  • Česká televize reagovala v tom smyslu, že požaduje lhůtu pro omluvu prodloužit, protože je to právně složité téma.
  • A zde je první zamyšlení: „Když spustí veřejnoprávní medium pomluvu, tak to složité téma pro ni není. Když se má omluvit, tak to je právně složité.
  • Pokud to v té době projednávala například s žalobcem Radkem Mezlíkem, nebo panem Rostislavem Krejcarem, či Antonínem Panákem, kteří byli přímí účastníci „zločinu“ a velmi často k této kauze v České televizi vystupovali, tak lze konstatovat, že to byla velmi zajímavá spolupráce.
  • Nejen proto, že státní zástupce Radek Mezlík, žádal v kontextu stanoviska Nejvyššího soudu zproštění Aleny Vitáskové, že skutek, za který byla stíhána, nebyl trestným činem.
  • Česká televize se po té již nikdy neozvala. Asi její analytici vyhodnotili, že když je „bába“ zproštěna, tak proč se omlouvat?
  • Po neúspěšné snaze poškozené, aby se jí za nepravdy o ní šířené Česká televize omluvila a to ve stejné délce a době vysílacího času a dala věc na pravou míru touto smírčí cestou, Vitásková nerezignovala na svá práva.
  • Podala prostřednictvím svých advokátů na právnickou osobu Českou televizi trestní oznámení, za šíření pomluvy a to dokonce ve veřejnoprávním mediu.
  • Po několikaletém martyriu oznámení dospělo až k NSZ Pavlu Zemanovi, jako konečné instanci. Výsledek? Na mnohastránkovém vyrozumění (proti němuž není odvolání) je možno pochopit, že někdo o vás může beztrestně šířit pomluvu a nic se mu v trestně právní rovině nestane.
  • Dalším krokem byla občanská žaloba k soudu, kdy za pomluvu a poškození jména žádala poškozená nízkou finanční satisfakci a to i z důvodu, aby se pomluva nestala i nadále beztrestnou praktikou, kterou si Česká televize bez následku může dovolit.
  • Soud žalobě vyhověl, Česká televize se údajně k žalobě nevyjádřila.
  • Když Městský soud Praha vydal rozsudek (červenec 2020), probudila se i Česká televize z letargie a použila vžitou praxi? Tím je myšleno podivné praktiky, které ji všichni, nebo téměř všichni tolerují.
  • Česká televize se obrátila na soud, že se k žalobě vyjádřila, ale vyjádření se ztratilo na poště.
  • Soud v dané věci zasedal, ztracená, nedoručená pošta soudu (roztrhaná obálka z pošty) se nějak našla???? Soud věc zrušil a vrátil k novému projednání.

Pohádka o „Kulihráškovi“ by mohla končit, jenže nekončí. Institut Aleny Vitáskové z.s. (IAV) se obrátil na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou žádá mimo jiné o stanovisko zda:

        a) Česká televize jako veřejnoprávní televize má datovou schránku?
        b) Proč ČT datovou schránku nepoužívá?
        c) V kterých případech používá datovou schránku?
        d) Proč datovou schránku nepoužívá při komunikaci se soudy?

V případě, že ČT má datovou schránku a musí ji používat pro komunikaci i se soudy, pak se dotazujeme, zda se ČT nepokusila o podvod v kauze, kterou řeší Městský soud Praha, kdy tento soud vydal rozsudek v neprospěch ČT. Ta se odvolala, že své vyjádření ke kauze zaslala v řádném termínu, ale „ztratilo se na poště.“

Toliko část z dopisu, který jsme zaslali nejen za IAV, ale i za občanskou veřejnost a spolky sdružené v Manifestu IAV – občanů poškozených státem.

Nebudeme hodnotit postoj NSZ Pavla Zemana k celé kauze, který zjevně dokáže pokrýt i nezákonnosti spojené s činností jeho státního zástupce Radka Mezlíka. Otázkou zůstává, jak dlouho bude maření spravedlnosti tolerováno! Jak dlouho bude moci Česká televize vysílat nepravdy?

Ing. Alena Vitásková, předsedkyně IAV
Mluvčí a signatářka Manifestu IAV – občanů poškozených státem

Hlučín dne 20. 9. 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…