Alena Vitásková: Někteří členové Rady ERÚ porušují zákony? Co na to orgány činné v trestním řízení?

29.11.2018 18:00

Energetický zákon jednoznačně určuje povinnosti členů Rady ERÚ. Pravděpodobně dlouhodobě jsou tyto povinnosti zanedbávány a tím je zákon porušován. Nelze si jinak vysvětlit chaos na ERÚ v posledním více než roce.

Alena Vitásková: Někteří členové Rady ERÚ porušují zákony? Co na to orgány činné v trestním řízení?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Vitásková

Mávnout rukou nad tím, že další státní instituce nefunguje! Ano, je mnoho zcela zbytečných státních institucí a různých komor, neziskovek, které jsou přisáty na státních financích a kromě blbostí, nic vlastně pro společnost kloudného nedělají.

Ale ERÚ, to je přece jiná parketa!

Kdo má zájem, aby ERÚ byl nefunkční? Je to vláda, která jmenovala členy Rady? Jsou to zákonodárci, kteří vyrobili paskvil v podobě Energetického zákona? Tento zmetek byl uveden v život v lednu 2016 a to tak šíleně, že rok a půl měl být ERÚ bez jakéhokoliv vedení. Rychlé malé novely napravovaly toto řádění v oblasti legislativy.

Otázka zní: Kdo paralyzuje dohled nad energetickým trhem? Kdo paralyzuje ochránce spotřebitelů, regulátora, který má vytvářet rovné podmínky pro všechny účastníky energetického trhu?

Ještě jako předsedkyně ERÚ a posléze jako předsedkyně Institutu AV jsem na nebezpečnou hru kolem regulátora, jmenování některých členů rady, upozorňovala níže uvedené:

V té době premiéra Bohuslava Sobotku, ministra MPO pana Petříčka, později ministra MPO pana Hunnera, premiéra Andreje Babiše a jeho vládu. Nápravu nikdo z nich nezjednal, naopak v nastoleném trendu pokračovali a nepříznivá situace se dále prohlubovala, až do dnešních dnů.

Pokud je pravda, co se objevilo v tisku, že Cenová rozhodnutí ERÚ na energetiku a plyn pro rok 2019 zpochybnil jeden z členů Rady, tak je to velmi vážné zjištění. Energetický úřad neplní své povinnosti ze zákona, přestal regulovat transparentně ceny, které jsme povinni platit ve svých účtech za elektřinu a plyn. Náš Institut je nucen se zabývat situací kolem energetiky a v této chvíli jsme zahrnování dotazy občanů, zda musí platit vyšší ceny podle nového rozhodnutí, když není jasné, kdo je předseda ERÚ a sám regulátor své ceny zpochybnil. Občané se domnívají, že vyšší ceny platit nebudou a budou hradit ty dosavadní.

Netransparentnost řízení úřadu a stanovení regulovaných cen, které vzbuzují již nyní pochybnosti, dostávají vládu Andreje Babiše do slepé uličky. V režii vlády se rozpadla státní instituce, jejíž činnost má vliv na ceny energií a tím i hospodářství, ekonomiku a životní úroveň našich občanů.

Nefunkční ERÚ a to, co dnes předvádí tato vrcholová instituce v oblasti energetiky, má závažný dopad na stát. Něco obdobného jsme v naší novodobé historii nezažili, pomineme-li jeho katastrofální selhání v oblasti fotovoltaického boomu. Vyvstává tudíž logická otázka, jak je tento stát řízen?

Nefunkční regulační úřad v době, kdy se řeší velmi závažná rozhodnutí o budoucnosti energetiky s dopadem na naši bezpečnost, soběstačnost a národní zájmy, lze považovat za krutý amaterismus, selhání vlády, nebo dokonce vlastizradu.

Paralyzování tak důležité instituce může být i předzvěstí připravované další loupeže v oblasti energetiky.

Ing. Alena Vitásková
Předsedkyně IAV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …