Alena Vitásková: Pan hejtman a poslanec by se měl zachovat jako chlap a omluvit se

30.01.2014 16:15

Prohlášení předsedkyně ERÚ k dopisu hejtmana Jiřího Běhounka

Alena Vitásková: Pan hejtman a poslanec by se měl zachovat jako chlap a omluvit se
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Dopis hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, ve kterém kritizuje plánovaný přesun administrativního sídla Energetického regulačního úřadu, považuji za zbytečný a podpásový útok na náš úřad. Má snaha o přesun administrativního sídla Energetického regulačního úřadu do Ostravy je dlouhodobá a má vážné strategické a odborné důvody.

Cílem tohoto kroku je systémové posílení regulátora, na něhož jsou a mohou být postupně převáděny další agendy a který má za úkol posilovat svou odbornost. Přesunem administrativního sídla do Ostravy bychom chtěli umožnit další rozvoj úřadu, jeho posílení v mezinárodním měřítku a v neposlední řadě pomoci regionu s velkou nezaměstnaností a funkční, ale nevyužitou infrastrukturou. Připravuji možnosti převedení některých agend evropského regulátora do České republiky, ráda bych častěji zvala své kolegy k nám, Ostrava se svým mezinárodním letištěm je pro to ideálním místem. 

Pan hejtman naprosto v rozporu s fakty dovozuje, že přesunem sídla do slezské metropole se úřad dostane blíže velkým hráčům na energetickém trhu, tím pádem bude lépe ovlivnitelný. Tato argumentace je natolik pomýlená, a tak nevybíravým způsobem útočí na ERÚ jako nezávislý orgán státní správy, že se musím silně a jasně ohradit. ERÚ v tuto chvíli má například své dislokované pracoviště v Praze, kde sídlí většina velkých energetických firem. Považuji za důležité sdělit, že ERÚ reguluje mimo jiné ceny distribuce elektřiny a plynu, a to podle nastavených pravidel. Zajišťuje rovné podmínky pro všechny účastníky energetického trhu. Nevidím jediný důvod, proč by Ostrava s technickým zázemím vysokých škol a státních administrativních budov nemohla být sídlem alespoň jedné významné státní instituce. Považuje snad někdo z politiků Ostravu za místo, které si budoucnost pro mladé absolventy vysokých škol nezaslouží?

  Sděluji, že přemístěním sídla do Ostravy, zůstanou v činnosti pracoviště  v Jihlavě a  Praze. V Jihlavě bude ERÚ dále působit bez snížení počtu pracovních míst, bez dopadu na zaměstnanost.

Osobní útok pana J. Běhounka na to, že jsem si sídlo v Ostravě vybrala kvůli tomu, že jsem se v tomto regionu narodila, považuji za bezprecedentní a nebudu ho komentovat. Myslím si, že by se pan hejtman a poslanec měl raději zachovat jako chlap a za tuto urážku – byť ne možná úmyslnou - se omluvit.

Ing. Alena Vitásková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …