Alena Vitásková: Podpora mikrozdrojů domácností

15.11.2016 12:40

Domácnosti mohou ušetřit vlastní výrobou elektřiny. ERÚ podporuje vznik malých zdrojů, tzv. mikrozdrojů, na střechách rodinných domků. Dojde časem i na byty v panelácích a bytovkách? A jak je to s využitím sítě?

Alena Vitásková: Podpora mikrozdrojů domácností
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Od 1. ledna 2016 platí vyhláška ERÚ (č. 16/2016 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě), díky níž si domácnosti mohou pořídit a zjednodušeně připojit menší zdroje (např. solární panely) s výkonem do 10 kW a nemusí žádat o licenci. Těmto malým zdrojům se říká mikrozdroje. Jedná se nejčastěji o malé solární elektrárny. Mikrozdroje neslouží podnikatelskému záměru, ale slouží domácnostem, které jsou připojeny na hladině nízkého napětí, ke snižování spotřeby elektřiny ze sítě a jsou trendem, kterým se bude energetika do budoucna ubírat, a především domácnostem ušetří náklady na energie.

Toto zjednodušené připojení bez licence znamená, že odpadá veškerá administrativa ohledně žádosti související s licencí. Na provoz mikrozdroje v tomto případě nemusíte mít ani živnostenský list. To znamená, že v případě ztráty zaměstnání nejste bráni jako podnikatel, máte nárok hlásit se na úřadu práce a nepřijdete tak o podporu v nezaměstnanosti. (Příjmy z licencované výroby elektřiny jsou totiž považovány jako výdělek z podnikání, a podnikatel nemá na podporu nárok). Zjednodušené připojení zároveň znamená jen minimální kontakt s distributorem.

  1. Před instalací mikrozdroje je třeba zajistit změření „impedance proudové smyčky", což je jediný technický parametr pro připojení k distribuční soustavě, který může připojení zabránit. Měření je nutno zajistit odborně způsobilou osobou. Limitní hodnoty jsou uvedeny ve zmiňované vyhlášce o připojení. Pokud parametr vyhoví, můžete začít instalovat.
     
  2. Technické řešení mikrozdroje musí být ošetřeno v důsledku stávající legislativy tak, aby zamezovalo jakýmkoli přetokům elektřiny do sítě. Nadbytek elektřiny tedy nemůžete svévolně dodávat do sítě. Existují však technická řešení, jak nevyužitou elektřinu uskladnit pro pozdější využití. Jedná se například o celoroční akumulaci ohřevem vody, zimní přitápění, letní chlazení klimatizací apod.
     
  3. Provozovat výrobnu však smíte až po uzavření nové smlouvy o připojení s vaším provozovatelem distribuční soustavy. Pokud nejste vlastníkem nemovitosti, budete muset nejdříve požádat o souhlas majitele.

Inovace jdou dopředu a již dnes existují průhledné fólie, které nalepením na okno mohou vyrábět elektřinu ze slunečního svitu. Je tedy snad otázkou blízké budoucnosti, kdy například obyvatelé panelových domů, kteří navíc většinou mají velká okna, budou svou spotřebu také částečně pokrývat vlastní výrobou. To se však týká i dalších typů bytových domů. Možnými inovacemi jsou pak materiály, z kterých jsou vyráběny střešní tašky, nebo fasády, které jsou také schopné vyrábět elektřinu.

ERÚ souběžně jedná s distributory a provozovatelem přenosové soustavy o vytvoření pravidel pro mikrozdroje – decentrální zdroje (včetně plateb za používání sítí), aby se do budoucna galvanicky neodpojovaly od sítě a nadále síť používaly. Řešení je technicky náročné, nicméně důležité pro nás všechny. Vždyť takový „ostrovní" rodinný dům galvanicky odpojený od elektrizační sítě by byl v případě problémů s vlastním zdrojem kompletně bez proudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…