Aleš Rozehnal: Ministr Pelikán zřejmě vyjednáváním s Fajádem porušil zákon

24.11.2017 13:53

Podle novináře Janka Kroupy se ministr spravedlnosti Robert Pelikán v propuštění domnělého libanonského agenta Fajáda angažoval víc, než se dosud vědělo. Údajně byl ministr spravedlnosti za Fajádem „v tichosti ve vězení“ a nikomu o tom neřekl.

Aleš Rozehnal: Ministr Pelikán zřejmě vyjednáváním s Fajádem porušil zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Pokud by takový průběh událostí odpovídal skutečnosti, porušil zřejmě zákon o výkonu vazby nejen ministr spravedlnosti, ale i ředitel příslušné vazební věznice.

Podmínky návštěv osob, které jsou ve vazbě podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních, jako byl právě Alí Fajád, jsou totiž striktně stanoveny zákonem, a výjimky neplatí ani pro ministra spravedlnosti.

Ministr to vyřeší

Podmínky pro uskutečnění návštěvy těchto osob, tedy zejména termín návštěvy, okruh osob a přítomnost orgánu činného v trestním řízení, musí stanovit předseda senátu.

Není tedy možné, aby ministr spravedlnosti usoudil, že české tajné služby nejsou s to vyřešit situaci týkající se unesených českých občanů v Libanonu, a „v tichosti“ navštívil pravděpodobného strůjce únosu ve vězení a dohodl jeho výměnu za rukojmí. Pokud se tak stalo, byl jeho postup protiprávní.

Samozřejmě, že není vyloučena návštěva ministra spravedlnosti u osoby, která je ve vazbě, podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních a priori. Některá ze zúčastněných osob, a to nejlogičtěji sám Fajád nebo ministr spravedlnosti, by však musela o povolení takové návštěvy požádat soud.

Návštěva by se pak nemohla uskutečnit dříve, než by ji soud povolil a zároveň stanovil její výše uvedené podmínky. Soud by však nemohl povolit návštěvu ministra spravedlnosti u Fajáda, pokud by předmětem této návštěvy měla být dohoda o porušení českého zákona a mezinárodní smlouvy, kterými je Česká republika vázána.

Pokud je totiž pravdivá informace Janka Kroupy, že ministr spravedlnosti Pelikán na této návštěvě dohodl s Fajádem výměnu rukojmích za jeho propuštění, jednalo se o dohodu v rozporu s vnitrostátním i mezinárodním právem.

Pokud Česká republika odmítla vydat Fajáda k trestnímu stíhání do Spojených států amerických, byla povinna jeho věc předložit české policii nebo státnímu zastupitelství a postupovat jako by byl předmětný trestný čin spáchán v české jurisdikci.

Nerušený návrat do Libanonu

Je pravdou, že podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních mohl ministr spravedlnosti rozhodnout, že vydání Alího Fajáda a Chálida Marabiho nepovolí, i když bylo pravomocně rozhodnuto Vrchním soudem v Praze, že vydání je přípustné.

Zároveň by ale muselo být zahájeno jejich trestní stíhání pro činy, ze kterých je podezírala americká strana v České republice, neboť tyto skutky jsou trestné i u nás. Rozhodnutí o nevydání cizinců tedy mělo být spojeno s rozhodnutím o jejich stíhání v České republice.

K něčemu takovému však nedošlo. Česká republika tuto povinnost nejen že nesplnila, ale dokonce aktivně pomáhala tomu, aby se Fajád a Marabi trestnímu stíhání vyhnuli, a umožnila jim, aby se nerušeně vrátili do Libanonu.

Otázkou tedy je, zda návštěva ministra spravedlnosti u Alího Fajáda ve vazební věznici byla povolena soudem, a v případě, že ano, zda měl soud informace o tom, co bude předmětem jednání na této návštěvě.

Pokud soud k návštěvě ministra spravedlnosti souhlas neudělil, byl porušen zákon. Pokud soud k návštěvě ministra spravedlnosti souhlas udělil a byl pravdivě informován o důvodu návštěvy, vyvolává rozhodnutí soudu vážné pochyby.

(autor je advokát a přednáší na Právnické fakultě UK a dalších vysokých školách)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …