Zvýšená spotřeba másla následuje po letech jejího poklesu způsobeného zejména užíváním margarínů a jiných náhražek. Nedostatek másla má ale několik dalších důvodů.
Máslo jede
Prvním je ruské embargo na evropské potraviny uvalené jako odveta za sankce Západu vyvolané anexí Krymu. Rusko bylo totiž příjemcem přibližně čtvrtiny evropského exportu másla. Důsledkem embarga byl tak i jeho nadbytek a následně dramatický pokles cen másla.
To vedlo k růstu zadluženosti producentů másla a obecně mléčných výroků. Mnoho výrobců mléčných produktů, a to nejen v rámci Evropské unie, z toho důvodu ukončilo svoji činnost.
Evropská unie na to zareagovala podporou omezení produkce mléka a kompenzacemi pro zemědělce za to, že mléko produkovat nebudou. Tím počet producentů mléčných výrobků ještě více poklesl.
Následně však nastal strmý nárůst globální poptávky po másle. Ten byl dán jednak jeho vyšší spotřebou v zemích, jako je Čína, a jednak tím, že se evropští spotřebitelé vrátili k tradičním mléčným výrobkům poté, co poslední vědecké studie ukázaly, že konzumace másla zřejmě nezpůsobuje zvýšené riziko srdečních onemocnění.
Spotřebitelé začali také upřednostňovat více přírodní a méně zpracované potraviny, včetně másla.
Zároveň poklesla poptávka po nízkotučných mléčných výrobcích, jejichž výroba spočívá v odtučňování mléka. Takto oddělený tuk je mimo jiné používán na výrobu másla, a v důsledku snížení poptávky po nízkotučných výrobcích je ho méně.
Přijde vánočková katastrofa
Dalším důvodem je ostrý konkurenční boj o procenta tuku v mléce. Tučné mléko je totiž stále více a více používáno pro produkci sýrů, protože poptávka po sýrech roste a výroba sýrů je ziskovější než výroba másla.
Zemědělci se také v minulosti soustředili hlavně na objemy produkce mléka, aniž kladli důraz na obsah tuku, a tomu též uzpůsobovali krmení mléčného skotu.
V zemědělství navíc není tak jednoduché zareagovat na zvýšenou poptávku větší produkcí. Vytvořit stádo mléčného skotu není otázkou měsíců, ale spíše let a přechod na skot poskytující tučnější mléko je otázkou několika generací tohoto skotu.
V blízké budoucnosti tedy nedostatek másla a tím způsobená jeho vysoká cena nezmizí. Pokud bychom chtěli použít stejnou rétoriku jako v komentáři zmíněném v úvodu, v období okolo Vánoc přeroste máslová krize ve vánočkovou katastrofu.
Autor je advokát a přednáší na Právnické fakultě UK a dalších vysokých školách.
Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.
autor: PV