Alexander Tolčinský: Co bude s Radoslawem Sikorskim?

13.09.2014 12:10

Zatímco se v Česku vedou ostré debaty o tom, zda je pro naši eurokomisařku Věru Jourovou dostatečný resort spravedlnosti, ochrany spotřebitele a otázek rovnosti pohlaví, v Polsku znovu v uvozovkách září spokojeností.

Alexander Tolčinský: Co bude s Radoslawem Sikorskim?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Vnitřní obchod, průmysl a malé a střední podniky bude totiž v nové Evropské komisi řídit Elžbieta Bieňkovská. To je pochopitelně jistě lukrativnější pozice a po rozhodnutí jmenovat Donalda Tuska evropským prezidentem další zahraničně politický úspěch našich severních sousedů. Právě o zmíněný resort v rámci Evropské komise se totiž Poláci ucházeli.

Elžbieta Bieňkowská pochází stejně jako Tusk z jeho vládní Občanské platformy. A to zmíněná politička údajně odmítla post místopředsedkyně komise. Jak sama řekla, má v uvozovkách poněkud nesmlouvavou povahu, což prý by se mohlo negativně projevit při vyjednáváních. Otázkou je, zda se to negativně neprojeví i v průběhu její nové funkce. Ale buďme optimisty. Jen pro doplnění. Post místopředsedkyně nakonec dostala Kristalina Georgievová z Bulharska. 

Politická nejistota však možná čeká donedávna největšího favorita Poláků. O jejich dosavadním ministrovi zahraničí Radoslawu Sikorském se totiž po měsíce hovořilo jako o horkém kandidátovi na post šéfa evropské diplomacie. Nakonec jej však dostala zástupkyně Itálie.

Jak známo, v úterý podala demisi současná polská vláda premiéra Donalda Tuska, kterého nahradí další žena. Ewa Kopaczová. Ta chce příští týden předložit prezidentovi Komorowskému návrh složení nového kabinetu.

V souvislosti s tím se objevily spekulace, že Sikorski už nebude ministrem zahraničí. Hovořilo se o tom, že by mohl novou předsedkyni vlády nahradit v její současné funkci maršálka Sejmu. Byla by to škoda nejen pro Sikorského, ale ve svém důsledku pro Polsko a celou střední Evropu. Málokterý politik je v zahraničních vztazích tak protřelý jako právě on. A málokdo byl tak rasantní v postoji proti Rusku během ukrajinské krize. I když právě zmíněný postoj mohl být příčinou toho, že v čele evropské diplomacie nestanul.

Vše přitom vypadalo nadějně. Vlastně až do února letošního roku řešili postoj Evropské unie k Ukrajině ministři zahraničí Francie, Německa a Polska. Později, když krachla dohoda mezi stoupenci Majdanu a tehdejším prezidentem Janukovyčem, který prchl do Ruska, přestala postupně zmíněná trojice vystupovat společně a začaly se objevovat komentáře, že za tím stojí německá kancléřka Merkelová, která se bojí ve vztahu k Moskvě přílišného radikalismu. A ten prý podle Německa zastává Varšava.

Poté se v Polsku objevila kauza s odposlechy politiků. Jeden z nich zachytil polského ministra zahraničí, ovšem na soukromé schůzce, jak konstatoval, že vzájemné vztahy Varšavy a Spojených států jsou dokonce škodlivé, protože Polsku dávají falešný pocit bezpečí a země tomuto pocitu naivně věří. 

Zároveň si prý Polsko nadstandardními vztahy s Washingtonem zbytečně znepřáteluje Německo a Rusko. Teď se ho prý pokoušela odstavit nová premiérka. Odmítla prý neoficiálně Sikorského jako místopředsedu vlády. Šéfem diplomacie ale podle všeho zůstane, protože se za něj prý postavil prezident Komorowski, ačkoli jeho vzájemné vztahy s ministrem zahraničí byly občas diplomaticky řečeno složité.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …