Alexander Tolčinský: Polští úplatkáři, třeste se!

24.05.2012 15:24

Minulý týden byla ke třem letům vězení nepodmíněně odsouzena ve Varšavě bývalá poslankyně Beata Sawická.

Alexander Tolčinský: Polští úplatkáři, třeste se!
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Kromě toho nesmí 4 roky vykonávat žádnou veřejnou funkci a zaplatí pokutu v přepočtu ve výši čtvrt milionu korun. Její případ je považován za nejvýraznější důkaz korupce mezi poslanci v postkomunistickém Polsku. O co šlo.

Beata Sawická ještě během svého poslaneckého mandátu přijala v roce 2007 úplatek za to, že pomohla soukromé firmě získat lukrativní pozemek na poloostrově Hel. V několika splátkách poté přijala peníze ve výši v přepočtu šesti set tisíc korun. Jak se ale ukázalo, muž, který se transakce účastnil, byl agentem Centrálního úřadu pro boj s korupcí, známým jako agent Tomek. Celá transakce byla fiktivní a odsouzená tvrdí, že jí k přijetí úplatku donutil zmíněný agent. Ten tvrdil, že je prostředníkem americké firmy Avantis, která o získání pozemku usilovala. Když v roce 2007 vyšly najevo okolnosti kauzy, byla Sawická vyloučena ze své strany, dnes vládnoucí Občanské platformy. A agent Tomek, vlastním jménem Tomasz Kaczmarek je dnes poslancem Sejmu za opoziční Právo a spravedlnost. Sawické nepomohlo u soudu tvrzení, že šlo jen o půjčku na předvolební kampaň do Senátu a také, že se jí agent Tomek snažil svádět.

Druhou podobnou kauzu měl na svědomí bývalý ministr sportu Tomasz Lipiec. Tento bývalý polský reprezentant v lehké atletice během svého funkčního období požadoval úplatky za lukrativní pozice a nutil později osoby, kterým v uvozovkách „pomohl,“ aby fiktivně zaměstnávali další úředníky, kteří poté dostávali nadprůměrné platy. Ze zdrojů ministerstva sportu si pak platil ve svém bytě služku. Za zmíněné prohřešky byl letos v dubnu odsouzen ke třem a půl roku vězení nepodmíněně.

Zmíněný Centrální úřad pro boj s korupcí nyní pracuje na další aféře. Minulý týden byli zatčeni jeden z důstojníků Vrchního velení polské policie spolu se dvěma podnikateli z Vratislavi. Jsou podezřelí z toho, že při vybavování polské policie výpočetní technikou protizákonně za úplatu preferovali při výběrovém řízení firmy IBM a Hewlett Packard. Obviněno bylo už údajně sedm osob. Policistů, úředníků a ředitelů polských zastoupení dvou výše zmíněných firem.

Ale zpět k akci Stop korupci. Zahájil ji článek o tom, že se úplatkáři v Polsku vlastně nemají příliš čeho bát, protože platné zákony jsou poměrně benevolentní. U našich severních sousedů je z korupce obviněno okolo čtyřech tisíc osob ročně. 70 procent z nich je odsouzeno, ale z tohoto počtu devadesát viníků ze sta dostane jen podmíněný trest.

Rzeczpospospolita doufá, že jí iniciovaná akce pomůže zostřit v Polsku boj s korupcí i zpřísnit příslušnou legislativu. Korupci deník označil za největší metlu Polska, které je pak považováno za jednu z nejvíce zkorumpovaných zemí z postkomunistického prostoru. A tak se dnes po zveřejnění prvního materiálu v Rzeczpospolitě nacházela v polském tisku varování typu: Úplatkáři, třeste se! 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…