Alexander Tolčinský: Ukrajina – kulatý stůl, demise, nebo výjimečný stav?

03.12.2013 12:15

Kulatý stůl, demise, nebo výjimečný stav. Tyto tři možnosti jsou v těchto hodinách médii a politiky nejčastější předkládané scénáře možného vyústění krize na Ukrajině. Poté, co tamní prezident Viktor Janukovyč, jak avizoval, v pátek skutečně na summitu Evropské unie a Východního partnerství nepodepsal asociační dohodu s osmadvacítkou, objevily se v ulicích Kyjeva znovu statisíce lidí.

Alexander Tolčinský: Ukrajina – kulatý stůl, demise, nebo výjimečný stav?
Foto: ČT
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

A to je právě ta věc, které se prezident Janukovyč obával nejvíc. Stanová městečka v centru Kyjeva a reminiscence na oranžovou revoluci, kdy ho ulice přinutila opakovat druhé kolo prezidentských voleb, ve kterém prohrál se svým rivalem Juščenkem, jehož politické angažmá ale úspěšné nebylo a postupně upadlo v zapomnění.

Pojďme k jednotlivým možnostem. Kulatý stůl opozice odmítá, požaduje demisi celé vlády a nové volby. To v tuto chvíli není reálné. Použiji teď popis situace na Ukrajině, který v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita použil zvláštní emisar Evropského parlamentu pro Ukrajinu, polský exprezident Aleksander Kwaśniewski.

Ten říká: „Obrázky, které vidíme z Kyjeva, v nás mohou vzbudit falešný dojem, že proti Janukovyčovi a jeho rozhodnutí nepodepsat asociační smlouvu s EU a sbližovat se s Ruskem stojí celá Ukrajina. Není to pravda. Myslím, že současný prezident může stále počítat s podporou až čtvrtiny společnosti. A to je pro první kolo prezidentských voleb v roce 2015, které chce Janukovyč znovu vyhrát, stále dost.“

V posledních dnech se stále více ukazuje, kdo bude jeho hlavním soupeřem. Vitalij Kličko, bývalý profesionální mistr světa v boxu a šéf opoziční strany UDAR. Je to on, kdo přemlouvá lidi, aby neblokovali vládní úřady a neprovokovali střety s policií. Změnilo by se něco, kdyby se dostal k moci? V jistém smyslu ano.

Je totiž zcela odlišný od svého největšího rivala. Na rozdíl od něj není spojován s žádnými oligarchy, což by mohlo prvoplánově komplikovat jeho politická rozhodování. Je už nyní bohatý, ale zdroje jeho příjmů pocházejí ze sportu a reklam, nikoli z politických čachrů. Jeho stoupenci soudí, že na rozdíl od jeho soupeřů nepřišel do politiky jen zvýšit svůj majetek. Zná cizí jazyky a je mezinárodně známou postavou i mimo postsovětský prostor.

Pokud tedy Ukrajinci budou vytrvale bojovat za směřování své země směrem k Evropské unii, může to být za dva roky právě on, kdo se stane prezidentem. Nepředbíhejme ale. V tuto chvíli především doufejme, že se situace v Kyjevě nevymkne kontrole a nedojde k nějakému krveprolití většího rozsahu. Vláda prý zatím o vyhlášení výjimečného stavu nejednala, i když opozice tvrdí opak. V každém případě by podobné rozhodnutí bylo řešením možná účinným, ale dlouhodobě nic neřešícím. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …