Alexander Tolčinský: Ukrajinským prezidentem bude Petro Porošenko

26.05.2014 21:30

Kdo střílel v židovském muzeu v Bruselu, se zatím neví. Dá se ale odhadnout, proč právě v židovském muzeu. Zaprvé proto, že šlo o muzeum židovské, a nikoli třeba filatelistické. A za druhé proto, že toto muzeum bylo jako jediný židovský objekt ve městě bez ochranky.

Alexander Tolčinský: Ukrajinským prezidentem bude Petro Porošenko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

Rozhodně nechtějí, aby jejich vládce měnil názory o 180 stupňů, což byla jedna z příčin pádu jeho předchůdce Janukovyče. Jeho zvolení je důkazem reality, která v tuto chvíli na Ukrajině převládá. Ukrajinci zvolili Porošenka jako kompromis. Je sice oligarchou, nicméně člověkem, který bude schopen domluvit se s Moskvou. 

Úkolem číslo jedna bude pokus vrátit ukrajinské úřady k moci v doněcké a luhanské oblasti, kde ozbrojení separatisté vyhlásili nezávislost na Kyjevu. Právě do Doněcku, kde separatisté až na výjimky znemožnili hlasování, má směřovat jeho první cesta. A už to, zda se ji podaří uskutečnit, může být klíčovou zkouškou. 

Vítězství již v prvním kole hlasování je důkazem, jaké naděje do Porošenka jeho spoluobčané vkládají. Zároveň ho to dostává do extrémně těžké situace, pokud se mu nebude dařit. 

Země je politicky rozložená. Prezidentští kandidáti stran, které dosud zasedají v ukrajinském parlamentu, získali minimum hlasů. Oficiální kandidát dosud nejsilnější Strany regionů získal necelá 4 procenta hlasů, šéf nacionalistické Svobody Tiahnybok necelé procento a šéf komunistů svou kandidaturu stáhl. Jen Julia Tymošenková získala jako kandidátka Vlasti 13 procent. Ukrajinu teď pravděpodobně kromě nestability čeká i vznik nových politických uskupení. 

Moskva výsledek voleb na Ukrajině respektuje a Porošenko už oznámil, že by s představiteli Ruska měl jednat v polovině června. Hlas z Ruska bude mít zásadní vliv na největší výzvu pro nového prezidenta. Stabilizaci na východě Ukrajiny a zpacifikování separatistických quasi úřadů. 

Ukrajina utrpěla tím, že tam neudržela kontrolu, a jakékoli přímé jednání nového prezidenta se separatisty se jeví jako nemožné. Spíše lze očekávat pokračování ozbrojeného zásahu ukrajinských ozbrojených sil proti separatistům, jakého jsme v posledních hodinách svědky na vojenském letišti v Doněcku. Připomeňme, že volby neproběhly v 25 ze 34 obvodů, na které se dělí území samozvané Novoruské republiky, jak separatisté svůj státní útvar nazývají. 

V Porošenkův prospěch hovoří dobré vztahy s dalšími oligarchy, jako třeba Dmytrem Firtašem, který domlouval plynařské obchody mezi Kyjevem a Moskvou. Březnové setkání obou dvou ve Vídni je po týdny považováno za klíč k Porošenkově úspěšně kandidatuře. Právě po něm vyzval i Vitalij Kličko své stoupence, aby ve volbách podpořili Porošenka. 

Příslušnost mezi nejbohatší Ukrajince však také může být krokem k návratu vlády fasádové demokracie oligarchů, se kterou si země nedokázala od rozpadu Sovětského svazu poradit. To může být v prostoru, kde se střetávají protichůdné zájmy společenských skupin a oligarchů z východu, středu a západu země jen dalším kolem putování v bludném kruhu. 

Země se potýká s nízkým právním vědomím, a v tuto chvíli ne zcela jasným centrem výkonné a politické moci a odpovědnosti za přijímaná rozhodnutí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.