Aliance pro otevřené vzdělávání: Psaním Wikipedie si na sebe studenti pletou bič

16.09.2016 15:14

Pro mnohé žáky a studenty je psaní článku na Wikipedii jejich první publikační činností, kdy svůj text či závěry předkládají veřejnosti. Musí důkladněji zacházet se zdroji či jsou nuceni opakovaně číst a upravovat text, aby byl výstižný a srozumitelný.

Aliance pro otevřené vzdělávání: Psaním Wikipedie si na sebe studenti pletou bič
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Práce s Wikipedií dává školnímu úkolu nový rozměr, ať už se jedná o úpravy, aktualizace, vkládání fotografií či překlad nebo přímo napsání nového článku. Nejde jen o splnění požadavků učitele, ale o vytváření obsahu, který bude sloužit veřejnosti. Studenti používáním wiki systému posilují digitální gramotnost, jsou nuceni přesněji pracovat se zdroji i citacemi a především kultivovat text.

Zveřejňováním článků a editací hesel na Wikipedii se studenti učí především vysvětlovat složité věci jednoduchým způsobem a přebírají za svou práci zodpovědnost. “Studenti si prohlubují nejen odborné znalosti, ale také jazykové dovednosti, jako je jasné vyjadřování, schopnost formulovat srozumitelnou větu nebo cit pro jednoduchost a jednoznačnost. Studenti také získávají přístup ke kvalitním otevřeným zdrojům, učí se informace filtrovat a správně citovat,” říká učitel Karel Drbal z katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty UK.

Ukázky článků, které vytvořili studenti:

Katedrála svaté Alžběty v Košicích
Akce pro klima
Keelingova křivka

Tvorba či úpravy hesel na Wikipedii jsou zatím spíše aktivitou vysokoškoláků, drobné aktualizace však zvládají i žáci základních a středních škol. “Práce s Wikipedií je v souladu s cíli Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020. Navíc články na Wikipedii jsou pod otevřenou licencí Creative Commons, která umožňuje text měnit a kombinovat ho s dalšími materiály. Umožňuje i další šíření, případně využití pro komerční účely. Je to nejotevřenější přístup v šíření vzdělávacích zdrojů,” sděluje koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání Tamara Kováčová z EDUin.

Na podporu práce s Wikipedií proto její správci vedou od letošního září projekt Uč (s) Wiki, který je zaměřený na základní a střední školy. Pro vysokoškoláky již od roku 2011 běží projekt Studenti píší Wikipedii. Instruktážní video o vytváření článků na Wikipedii najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …