Americká společnost radiační onkologie zveřejnila nové doporučení pro úhradu protonové terapie

06.08.2014 15:06

Hlavní lékař protonové terapie z pražského Protonového centra Jiří Kubeš shrnuje doporučení americké společnosti radiační onkologie, která vydala nová doporučení pro léčbu protonovým zářením.

Americká společnost radiační onkologie zveřejnila nové doporučení pro úhradu protonové terapie
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: MUDr. Jiří Kubeš Ph.D.

Protonová terapie se rozvíjí ve světě značným tempem a přibývají data poukazující na její mimořádný přínos v léčbě onkologicky nemocných. Proto ASTRO, Americká společnost radiační onkologie, zveřejnila 20. května 2014 nové doporučení pro plátce péče týkající se úhrad protonové terapie v USA (ZDE).

Kromě popisu metodických a technologických požadavků na správné provádění protonové radioterapie obsahuje dokument i definici nutných dokumentů, které mají být poskytnuty plátcům péče k posouzení úhrady. Mezi tyto dokumenty patří lékařské zdůvodnění indikace, doložení ozařovacího plánu, včetně detailů souvisejících s modulací ozařovacího pole, popis technik dodání dávky, včetně popisu použité fixace a IGRT technologie, a verifikace ozařovacího plánu nezávislým fyzikálním měřením. Je zřejmé, že plátci péče musí být velmi dobře orientováni v problematice radioterapie protonové radioterapie, aby mohli validně dokumentaci posoudit.

Co je však nejdůležitější, je doporučení indikací vhodných k protonové terapii.  ASTRO nejprve definuje obecné podmínky toho, kdy může být protonová radioterapie vhodná. Zde uvádí, že protonová radioterapie je odůvodněna v situacích, kdy zdravé tkáně nemohou být adekvátně chráněny fotonovou radioterapií, a toto chránění představuje klinický přínos pro nemocného. Jako příklady takových situací uvádí:

  1. Lokalizaci cílového objemu v těsné blízkosti jedné nebo více kritických struktur a nutnost dosažení strmého dávkového gradientu, aby se vyloučilo překročení tolerančních dávek na kritické struktury;
  2. Situace, kdy je žádoucí snížení nehomogenity dávky ve velkých léčených objemech a eliminace „hot-spots“ v léčeném objemu, aby se snížilo riziko excesivní časné a pozdní postradiační toxicity;
  3. Situace, kdy fotonové techniky zvyšují pravděpodobnost klinicky významné toxicity pro zdravé tkáně díky překročení tolerančních parametrů souvisejících s integrální dávkou;
  4. Radioterapie dříve ozářené oblasti, u které musí být dávková distribuce v nádoru nežádoucím způsobem redukována v důsledku nutnosti dodržení tolerančních dávek.

ASTRO výslovně uvádí, že pro schválení úhrady je nutné, aby ve všech těchto situacích byl ozařovací plán, resp. dávkově-objemový histogram, významně lepší pro protony než pro fotony. Jednoznačně tedy doporučuje srovnání ozařovacích plánů pro fotonovou a protonovou radioterapii jako rozhodující nástroj pro schválení úhrady.

Na základě výše uvedeného obecného návodu dělí indikace na dvě skupiny – první skupina zahrnuje indikace, u kterých je použití protonů podporováno u vysokého procenta případů a druhá zahrnuje indikace, kde je protonová terapie indikována za určitých podmínek a s povinností sběru dat o její účinnosti (CED – Coverage with Evidence Development).

První skupina zahrnuje:

  • oční nádory
  • nádory baze lební
  • primární nebo metastatické nádory páteře, u kterých nemůže být dodržena toleranční dávka na míchu
  • primární hepatocelulární karcinom
  • nádory dětského věku (jak kurativní, tak vybrané paliativní indikace)
  • radioterapie u nemocných s genetickými syndromy vyžadujícími minimalizaci ozářeného objemu.

Druhá skupina indikací vyžaduje splnění obecných podmínek a zároveň zařazení nemocných do klinické studie nebo multiinstitucionálního registru splňujícího požadavky Medicare na CED. V takových případech doporučuje úhradu u následujících indikací:

  • nádory hlavy a krku
  • nádory hrudníku
  • nádory dutiny břišní
  • nádory pánve

Pro karcinom prostaty trvá ASTRO na svém předchozím vyjádření, které zdůrazňuje potřebu dobře navržených registrů a studií, které zrychlí sběr dat o účinnosti a bezpečnosti protonů v této indikaci. ASTRO zdůrazňuje, že primární léčba karcinomu prostaty má být prováděna v USA pouze v rámci registrů nebo prospektivních trialů.

V doporučení je ještě uvedeno, kdy protonová radioterapie hrazena být nemá. Sem patří:

  • situace, kde protonová radioterapie nemá klinickou výhodu před terapií fotonovou, která nabízí dobré klinické výsledky a nízkou toxicitu léčby;
  • urgentní stavy v radioterapii, jako je míšní komprese, syndrom HDŽ, obstrukce dýchacích cest a krvácení;
  • Nemožnost technicky vyřešit pohyby ložiska;
  • Paliativní léčba, při které jsou dodrženy dávkové limity.

Stručně řečeno, ASTRO doporučuje úhradu protonové péče prakticky u jakéhokoliv nádorového onemocnění, pokud jsou splněny obecné podmínky významně lepšího ozařovacího plánu přinášejícího klinický benefit pro pacienta a zároveň je z důvodu sběru dat o účinnosti a bezpečnosti léčby pacient zařazen do klinické studie či registru.  Jasně definuje i několik situací, kdy tato léčba význam nemá, které jsou buďto jasnými paliativními indikacemi, nebo – opět na základě srovnání – stavy, kdy protony nenabízí lepší ozařovací plány a tedy klinickou výhodu. Zdůrazňuje koncept CED – tedy hrazení léčby se sběrem dat, nikoli randomizované studie.

V době vzrušených debat o indikacích protonů by stálo za úvahu převzetí modelu úhrad ze země mající s protonovou terapií nejdelší zkušenosti. Uvedený postup se zcela shoduje s tím, co  v pražském protonovém centru navrhujeme a co považujeme za nejlepší možný přístup. To, že jsou protony bezpečné, víme již dlouho z radioterapie například chordomů či dětských malignit. Že mají významné dozimetrické výhody proti fotonům, které se s vysokou mírou pravděpodobnosti odrazí klinicky, víme též. Zbývá definovat co nejlépe indikace, kde je tato výhoda největší, a které se časem přesunou do první skupiny indikací, tedy do indikací medicínsky nezbytných. To bez srovnávání ozařovacích plánů, sběru dat, a léčby nemocných, bohužel nelze.

MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

hlavní lékař protonové terapie PTC Praha

reklama

autor: Proton Therapy Center

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …