Amnesty International ČR: Žádáme spravedlnost pro oběti konfliktu v Sýrii a jejich rodiny

10.04.2017 10:31

Úterní chemický útok (4. 4. 2017), který zasáhl město Chán Šajchún v Idlíbu, zabil více než 70 lidí a stovky dalších zranil. Ačkoli ruské i syrské úřady tvrdí, že za útok nenesou odpovědnost, je nutné, aby byl vyšetřen a aby byli ti, kteří ho spáchali, předvedeni před soud.

Amnesty International ČR: Žádáme spravedlnost pro oběti konfliktu v Sýrii a jejich rodiny
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Hořící kamion

Od roku 2013 bylo vládními silami a ozbrojenými skupinami spácháno několik chemických útoků a dosud za ně nebyl nikdo potrestán.

Krize v Sýrii už trvá 6 let. Vládní a ozbrojené složky nadále bombardují civilisty, páchají válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. A zatím jim to beztrestně prochází.

Konflikt způsobil smrt statisíců lidí a další miliony - více než polovinu populace - dohnal k útěku z vlastních domovů – ať už do zahraničí, nebo v rámci Sýrie. Lidé, kteří jsou za zločiny zodpovědní, dodnes unikají spravedlnosti a civilisté nadále dennodenně trpí.

Je čas zjednat spravedlnost a odškodnit oběti a jejich rodiny. Je čas zajistit, aby válečné zločiny a zločiny proti lidskosti neprocházely bez trestu.

Skutečná příležitost pro zajištění spravedlnosti spočívá v rukách mezinárodního společenství. To může hlasovat pro nový mechanismus v rámci OSN, který povede k vyšetřování zločinů spáchaných během syrského konfliktu.

Právě teď probíhá výzva, aby OSN zajistila nezaujaté a nezávislé vyšetřování toho, co se děje v Sýrii tak, aby byli před spravedlnost předvedeni všichni, kteří jsou podezřelí z páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Cesta ke spravedlnosti může být dlouhá, ale tam, kde je vůle, je i cesta.

Podpořte spravedlnost pro Sýrii podpisem této petice, která bude předána generálnímu tajemníkovi OSN panu Antoniu Guterresovi.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…