Anežka Fuchsová: Česko-německá deklarace a já

04.02.2017 16:33

Před pár dny jsme oslavili celých 20 let ode dne, kdy byla slavnostně podepsána Česko-německá deklarace. V době podpisu mi bylo sedm let. I vzhledem k tomu musím přiznat, že jsem po většinu doby existence deklarace nepociťovala, že by se mě její vzletná slova nebo přínos pro stát konkrétně dotýkaly. Viděla jsem ale něco jiného.

Anežka Fuchsová: Česko-německá deklarace a já
Foto: Archiv
Popisek: Podpis Česko-Německé Deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji 21. ledna 1997

V zapadlé vesnici blízko polských hranic na východě Čech stojí kostel, který byl v roce 1990 ruinou. Do výšky několika metrů jej zaplňovala suť. Zdivo bylo v katastrofálním stavu. Věžní hodiny stály od roku 1945, kdy jej zasáhla střela z pancéřové pěsti, na čase za deset minut tři. Lodi kostela chyběla střecha. Z toho důvodu byly vánoční půlnoční bohoslužby s hvězdným nebem nad hlavou jednak neopakovatelným zážitkem, jednak mrznoucím martyriem – na několika místech rozmlácenýho kostela stály barely s ohněm, aby návštěvníkům nezpůsobila újmu chladná horská noc.

Na počátku 90. let se v Neratově začala objevovat řada nadšenců z blízka i z dáli a jali se polorozbořený chrám Nanebevzetí Panny Marie opravovat. Jako prcek z kočárku jsem tam dohlížela na to, jak moji rodiče vyvážejí kolečky materiál z kostela. Jsou ale věci, které ani entuziasmus bez větší podpory sám zvládnout nemůže. S pomocí přišel právě Česko-německý fond budoucnosti. I díky jím poskytnutým prostředkům se kostel podařilo opravit. Dnes má vyspravené zdi. Součástí podlahy již není prorůstající tráva. Dočkal se i nové, částečně prosklené střechy, která návštěvníkům umožňuje zachovat vizuální kontakt s nebem.

Dnes patří neratovský kostel k vyhledávaným místům v regionu. I díky zdařilé rekonstrukci má jedinečnou atmosféru. Je to drobný, ale konkrétní příklad přínosu fondu, a tedy deklarace jako takové. Pro mě je to také odpověď těm, kteří mají tendenci tvrdit, že všechno, co přijde z Německa, je špatné (kupříkladu v souvislosti s uprchlickou krizí v Evropě). Neratovský chrám zároveň potvrzuje, že není pravda, že bychom my v České republice nedovedli spolupracovat. Naopak je dokladem toho, že kde je vůle, tam se dá zvládnout mnohé, i na začátku nemyslitelné.

Je to jen střípek, zrnko písku, ale mohli bychom si to vzít za příklad. Když budeme chtít, můžeme spolupracovat i na větších věcech a společně si tak vystavět Evropu takovou, abychom na ni mohli být hrdí.

Anežka Fuchsová
Projektová manažerka IKDP

Psáno pro Institut pro křesťansko-demokratickou politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…