Antonín Moulis: Začínají nám mocní omezovat naši svobodu?

30.05.2016 18:01

To bylo radosti v osmdesátém devátém. Euforie ze znovunabyté svobody neznala mezí. Bylo to pochopitelné. Čtyřicet let komunismu, kdy svobodné projevování se bylo zadupáno do země, zanechalo v lidech nesmazatelné stopy. Lidé se tehdy radovali z opětovného nástupu demokracie v naší zemi a těšili se na svobodu, která je její nedílnou součástí.

Antonín Moulis: Začínají nám mocní omezovat naši svobodu?
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda, ilustrační foto

Dnes se píše rok 2016. Svoboda se znovu začíná plíživými kroky kamsi vytrácet. Mezi občany narůstá pocit, že jsou opět omezováni ve svém žití. Poslanci schvalují stovky zákonů, v kterých se už málokdo vyzná. Zákony nám stále více ohraničují mantinely svobodného projevu. Je třeba se začít ptát, zda se k nám plíživými kroky neblíží doba, které jsme se před čtvrt stoletím za cinkání klíčů zbavili. Nedělejme si iluze, že naši zákonodárci hájí zájmy občanů této země. Jimi navrhované a schvalované zákony hovoří o opaku. Oni nejsou součástí reálného života, nemohou tudíž chápat potřeby lidí. Státní moc je tu stále více povýšena nad všechno, obyčejný občan je odsunován na vedlejší kolej. Je čas zamyslet se nad tím, zda to v čem žijeme, jak žijeme, je život, či pouze přežívání.

Všudypřítomné kamery nás dnes sledují na každém kroku. Je tu snaha o omezení provozní doby obchodů. Tažení proti kuřákům se rovná hysterii, viz dění v Poslanecké sněmovně ČR. Poslanci by nejraději převzali kontrolu nad internetem, zakázali herny. Ve spolupráci s EU nám mocní diktují pod jakými názvy prodávat potraviny i jiné spotřební výrobky. A takto můžeme pokračovat dál. Elektronická evidence tržeb /EET/, odposlechy telefonů, zneužívání osobních dat, centrální evidence bankovních účtů, svoboda projevu.

A nedělejme si iluze, různých zákonů v tomto duchu bude přibývat. To bude mít v budoucnu za následek nejen absolutní ztrátu soukromí každého z nás, ale budeme přitom ohroženi na svých lidských svobodách. A to je strašně nebezpečné pro nás všechny. Možná jsem v tom výčtu na něco zapomněl, ale to teď není podstatné. Všechno jsou to věci, které jsme vyčítali éře komunismu. Troufnu si tvrdit, že jsme tuto dobu řadou zákonů dávno překonali. Totalita a dohled nad lidmi se pomalu vkrádá zpět. Až z toho mrazí. Příliš často připomínají kroky našich politiků předlistopadový režim. Měli bychom se opravdu vážně zamyslet nad tím, jestli výše popsané skutečnosti jsou v souladu s našimi představami o svobodě v demokracii. Můžeme za nějakou dobu zjistit, že nemůžeme vlastně nic. A to vskutku není dobrá vyhlídka, pro nikoho z nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …