Antonín Rašek: Apatická generace?

15.12.2016 11:55

Během letošního 17. listopadu jsme několikrát mohli slyšet: Sedmadvacet let - to je život jedné generace! Podle Libora Prudkého z Univerzity Karlovy jich za poslední století lze rozlišit jedenáct.

Antonín Rašek: Apatická generace?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Měli jsme generaci ztracenou s determinujícím zážitkem první světové války, generace nové republiky,  hospodářské krize, obrany národa, prohry druhé světové válka, míru a zapomnění, modrých košil padesátých let, obrodného procesu a normalizace.

17. listopad 1989 zrodil generaci svobody a po ní nastoupila generace pravidel podle peněz poznamenaná privatizací.

Generační výzkum měl i prognostickou vizi. Předpokládal, že vstupem do Evropské unie se zformuje generace EURO, tj. mladých lidí zaměřených na evropské společenství. Krize EU to znemožnila a naše společnosti zatím nebyla schopná pro zrod generace jiného typu než je generace peněz vytvořit podmínky. A mladí lidé sami k tomu nenašli vnitřní sílu.

Podle jednoho našeho předního sociologa to proto spíš bude generace zklamání. A zrovna v Den boje za svobodu a demokracii ji jedna známá dokumentaristka označila za generaci apatickou.

Ale je tomu skutečně tak, když se jen na pražských ulicích letošního 17. listopadu objevilo desítky tisíc lidí, mezi nimiž se na třiceti shromážděních objevilo i tisíce mladých? Jde ovšem o to, aby se nová generace neformoval jen proti něčemu, ale za něco. Letos to bylo za svobodu a demokracii.

Autor je sociolog.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …