Antonín Rašek: Jetřebismus znovu na scéně?

13.09.2016 17:30

Každá doba má své až příslovečné znaky a příznaky. Kdysi před víc než půlstoletím kdosi napsal, že stejně jako z doby kamenné nacházíme kamenné nástroje, z padesátých let po nás ve vykopávkách zůstanou mnohostranně využitelné sklenice od hořčice, zteřelé pršiplástě zvané šusťáky a galoše označované jako šedý mor.

Antonín Rašek: Jetřebismus znovu na scéně?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Jak už to bývá, některá slova zažívají nebo mohou zažívat návraty. Nedávno na Rádiu plus polemizovala jedna profesorka s náměstkyní ministra zdravotnictví o tom, proč ze seznamu hlavních lékařských oborů byla vyřazena geriatrie. Zvlášť když pro současnou populaci je charakteristické právě stárnutí. Náměstkyně spíše v obraně se stále vice uchylovala k tak trochu vyzývacímu frazému je třeba to a to a to...

Tohle slovo není shodné s parazitními prostě nebo zdánlivě přitakávajícím  jasně, jichž zprvu používáme jako časovou prodlevu, abychom v myšlence mohli pokračovat dál tak, až si na ně zvykneme a stanou se součástí naši řeči, než nás na to někdo upozorní.

Za minulého režimu se ke spojení je třeba vyvinula alergie, lidé z něho vyciťovali bezradnost poradit si s mnohými lidskými problémy. Brzy si tahle praxe vysloužila označení jetřebismus. Věřme, že šlo jen o náhodu.   

Autor je sociolog.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…