Antonín Rašek: Když teče do bot, objevujeme národ

02.05.2016 17:38

Generace třicátých let minulého století, dnes notně prořídlá, to vzepětí národního nadšení, obav nebo vzdoru prožila několikrát. Poprvé v osmatřicátém, za mobilizace, kdy záložníci ve statisících nastoupili s odhodláním bojovat do pohraničních pevností, aby se za pár dní s pocitem studu vrátili domů.

Antonín Rašek: Když teče do bot, objevujeme národ
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

V pětačtyřicátém jsme si užívali vlastenectví na straně vítězů nad nacistickým Německem. Svoboda v těch dnech byla nejopojnější z celé naší historie. I ve srovnání s rokem 1918. Brzy spadla klec.

V osmašedesátém jsme nejdříve zakusili trochu svobody, abychom 21. srpna 1968 jako národ dali najevo, že se s okupací nesmíříme. Pak přišla normalizace. A 17. listopad 1989 byl opět novým pokusem.

V uplynulém roce se nacionální vlna opět vzedmula. Jako signál, že jde do tuhého. Lidé začali pociťovat ohrožení. Nejde jen o strach z neznámého, jak se většině občanů snaží vsugerovat ti, kdo stále dávají přednost jednostranně pojatým lidským právům, ale z obav založených na racionální analýze bezpečnostní situace v Evropě a v jejím okolí.

V pocitu národního ohrožení není nic nedůstojného. Ale mezi národním cítěním a extrémním nacionalismem jsou tenké hranice, které je nutné hlídat. Existuje naštěstí pojistka, která dává jistotu, že nedojde k ohrožení našeho politického systému. Je jí zachování základů demokracie.

Ve hře jsou i tendence k posilování národního státu jako protikladu evropské integrace. Jsou to spojité nádoby. Záleží na schopnostech orgánů Evropské unie, jak se dokážou účinně vypořádat s konkrétními problémy, zvláště s migranty. V opačném případě se dá tomuto trendu nejen v nových členských státech EU těžko zabránit.

Autor je sociolog a publicista.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.