Antonín Rašek: Po pádu letadla u Smolenska znovu smutno

30.11.2016 21:10

Polská vláda řízená v pozadí Jaroslawem Kaczyńskim si od nástupu k moci musela od Evropské unie za ohrožování demokracie vyslechnout už leccos nepříjemného. Tu za ochromení ústavního soudu, jindy za manipulaci s médii. Kritizována byla i za nacionalistický populismus.

Antonín Rašek: Po pádu letadla u Smolenska znovu smutno
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Těžko však jím bylo její rozhodnutí exhumovat oběti letecké katastrofy u Smolenska. Souhlasí s tím jen desetina Poláků. Sedm z deseti je proti.

V tak katolické zemi, jako je Polsko, se není co divit. Lidé to považují za zneuctění mrtvých. Dvě stovky příbuzných požádalo proto prezidenta Andrzeje Dudu, vládu a polský episkopát, aby jim pomohl zneuctění obětí zabránit. Všichni však mlčí, a tak jen spoléhají na intervenci papeže Františka. Někteří z pozůstalých nechali své příbuzné raději zpopelnit.

Polská prokuratura zdůvodňuje své rozhodnutí údajnou řadou nedostatků při vyšetřování a pro nedostatečnou fotografickou dokumentaci obětí provedenou ruskou stranou.

Při katastrofě zahynula podstatná část polské politické a vojenské elity spolu s prezidentem Lechem Kaczyńskim a jeho manželkou.

Výročí leteckého neštěstí je spojováno s tragédií v Katyni, v níž na Stalinův rozkaz zahynulo v roce 1940 kolem dvaceti tisíc polských důstojníků a civilistů.

Kolem letecké tragédie, jak už to tak u podobných událostí bývá, kolují různé spiklenecké teorie. Dokonce se v této souvislosti objevilo i jméno bývalého premiéra a současného předsedy

Evropské rady Donalda Tuska. Údajně je k dispozici jeho tajné setkání o této události s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Mezi experty ale převládá přesvědčení, že příčinou katastrofy byl souběh chyb posádky, nezvládnuté komunikace s ruskými řídícími letového provozu a situace na palubě letadla. Polský ministr obrany Antoni Macierewicz z neštěstí obviňuje ruskou stranu. Zatím bez důkazů.

Zásadní problém tkví v něčem jiném. Jak je možné, aby byla plánována přeprava představitelů státu a bezpečnostních složek, při níž potenciálně mohla zahynout a také zahynula jejich podstatná část? Tohle přece nikdo odpovědný nemůže zdůvodnit.

Autor je sociolog.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…