Antonín Rašek: Větrné mlýny a daňové ráje

30.06.2016 19:36

Asociativní pohyby v lidském mozku jsou zatím i pro vědu nevyzpytatelné. Když jsem zrovna dočetl jakousi vzpomínku na čtyřsté výročí smrti anglického dramatika Williama Shakespeara a španělského spisovatele Miguela Servantese, kterým se podařilo zemřít ve stejný den, poslal mi někdo text se slibným názvem Musíme odkrýt majitele všech firem i fondů.

Antonín Rašek: Větrné mlýny a daňové ráje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tohle plánuje jako první reakci na aféru Panama Papers naše eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová. A tady jsou ty bludné cesty lidského myšlení. Okamžitě se mi totiž vybavil právě Servantův Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha a jeho boj s větrnými mlýny. Kdy ovšem za větrnými mlýny jsou skuteční obři finančního kapitálu.

Ve srovnání s neuváženým zavedením eura, ještě dobrodružnější nabídkou asociační smlouvy Ukrajině a sebevražedným pozváním uprchlíků do Evropy Angelou Merkelovou je to cíl, k jehož realizaci by se měli spojit všichni ti, kdo jsou přesvědčeni, že budoucnost lidstva spočívá v redukci sociální nerovnosti. Nedávno o tom v pořadu Události. komentáře na ČT24 sugestivně a přesvědčivě mluvil bývalý předseda české vlády a předseda Senátu Petr Pithart. Jednou z cest k tomu je právě odstranění daňových rájů. Splnění by zasluhovalo Nobelovu cenu míru.

Tohle má v Junckerově Evropské komisi na starosti právě také Věra Jourová. Co prostě udělat, aby dále v daňových rájích nemizely miliardy. Jak už to ale v evropských a světových organizacích často bývá, včera bylo pozdě. První návrh zásadních změn má být předložen v červnu tohoto roku. Zatím se informace o tom na veřejnost nedostala.

Jourová se domnívá, že by se zejména měl zlepšit přístup do registrů konečných vlastníků, urychlit jejich propojení a upřesnit a sjednotit registraci požadavků pro zakládání svěřeneckých fondů. Proto se svými spolupracovníky připravuje podklady pro zpřísnění zákonů proti praní peněz, zvláště těch, které by se mohly dostat do rukou teroristů.

Určitě je správné, že boj proti daňovým rájům je spojen s bezpečnostní problematikou. Rozhodující však zůstává příkrá sociální diferenciace. Právě ona je jednou z příčin sociálního napětí podněcujícího i terorismus, resp. pro něj vytváří zázemí. K boji proti nepřiměřeným sociálním rozdílům je ovšem nutno mít nejen rozum, ale hlavně odvahu a vůli. V kauze je příliš mnoho čelných politiků. A mnozí naši ekonomové se domnívají, že s Panama Papers se nedá nic dělat. A tak je zatím kolem daňových rájů to pověstné ticho po pěšině. Možná téma potopil brexit.

(Autor je sociolog)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami .

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…