Antonín Rašek: Zdravotníci "úvéenky" vyznamenaní

31.10.2014 13:06

Martin Stropnický vyznamenal ke Dni 28. října Záslužným křížem ministra obrany, který je nejvyšším resortním vyznamenáním, také zdravotníky, kterým se na začátku září podařilo zabránit krveprolití v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Je to zároveň vyznamenání celému špičkovému zdravotnickému zařízení a určitě ne náhodné.

Antonín Rašek: Zdravotníci "úvéenky" vyznamenaní
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

V Ústřední vojenské nemocnici v Praze - Střešovicích jsem byl poprvé v květnu 1950. To když jsem dělal zkoušky na vojenské gymnázium. Museli jsme tu absolvovat důkladnou celodenní zdravotní prohlídku na všech odděleních.

Od té doby je mi ÚVN osudem. Chodím tam pravidelně preventivně, a někdy, jak by řekl exprezident Václav Klaus, jsem i přivážen nepreventivně. Ještě pamatuji, že při vizitě podával velitel pokoje hlášení, vážně nemocní leželi a chodící stáli v pozoru před postelemi a představovali se hodností a jménem. V ambulanci měli generálové, důstojníci a vojáci přednost. Civilisté se sem dostali jen obtížně, a když už, většinou s nějakou přímluvou.

Za více než pětasedmdesátiletou existenci si "úvéenka", jak se tohle pojmenování obecně vžilo, vybudovala vysokou neformální prestiž. Zrodila se začátkem srpna osmatřicátého jako Masarykova vojenská nemocnice, ale k tomuto názvu se nevrátila. Je i fakultní nemocnicí. Má mezinárodní akreditaci komise JCI. Ve srovnání s minulostí tu už není nebo chybí pediatrie, gynekologie, kardiochirurgie a léčba infekčních chorob a popálenin.

Veřejnou nemocnicí s osmi klinikami a s téměř pětistovkou lůžek, na nichž se ročně vystřídá v průměru padesát tisíc pacientů, se ÚVN stala jako příspěvková nemocnice až v roce 1994. Bylo to součást demokratizačního procesu v armádě. Podařilo se tu zajišťovat i péči o veterány. Vojenští lékaři se zúčastňují vojenských misí, v nichž sbírají i zkušenosti pro případ bezpečnostního a vojenského ohrožení republiky.

Nemocnici pomohlo, když se stala zdravotnickým zařízením i pro vládní činitele a prezident Václav Havel tu měl své apartmá. V tu dobu i poté se podařilo nemocnici modernizovat. Na druhé straně ÚVN nepomohlo, poškodilo nezaviněně pověst, když tu zkrachoval nákladný projekt ubytovacího zařízení.

Rozhodující ale je, že nepamatuji, aby si někdo stěžoval, že se mu tu nedostalo potřebné zdravotní péče. A tohle je vždy nejdůležitější, co dělá dobrou pověst. "Úvéenka" má prostě zvuk.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…