Arnošt Wagner: Temelín Rusům? Nikdy!

07.08.2013 10:41

Čtvrt století jsem žil v Severní Americe a v žádné jiné zemi jsem se nemohl s tak naprostou jistotou spolehnout na tamní režim, bez ohledu na to, jaká vláda byla u moci nebo jakou krizi země prožívala.

Arnošt Wagner: Temelín Rusům? Nikdy!
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Smlouvy se státem a úřady byly posvátné, jak mezinárodní, tak dohody s občany, v soukromém nebo státním sektoru existovaly záruky pokaždé absolutně dodržované, často i na úkor poskytovatele služeb. Sliby a závazky politiků – směrem k občanům, obcím, regionům byly splněny. Podáním ruky se dohodli i sousedé, místní obchodníci a dokonce i znepřátelené strany dohody dodržovaly. Spojené státy Americké když podepsaly smlouvy s Koreou, Vietnamem, Izraelem, nebo státy v severní Africe pokaždé smlouvy dodržely i když kvůli nim umíraly tisíce amerických vojáků. Když jsem podepsal cenově dlouhodobě zaručenou smlouvu na dodávku topného oleje do mého domu, tak ji společnost absolutně dodržela i kdyby musela vrtat další díru pro naftu na Aljašce.

Politika Václava Havla a tehdejší vlády zaměřena na Západ a téměř zdvořile se vzdalující Východu a Rusku byla důvodem, proč jsem se po pětadvaceti letech vrátil z exilu domů. Avšak jako občan a novinář s obrovským množstvím informací jsem po dvaceti letech několikrát uvažoval o návratu do Severní Ameriky. Naše republika se díky různým narudlým a politicky silným individuím přibližuje - k dnes snad již nevlastnímu - bratru Rusku pomalým, snad i nepozorovatelným (?) tempem. Lidé cara Putina zkupují české podniky a banky. Ruští agenti na Hradě a snad i v Rusnokové vládě, všemocní poradci, ruské olejářské firmy, staříci z KSČM, kmotři z téměř všech českých politických stran míří k Rusku. Míří ke zradě demokracie.

Nedovedu si představit ropovody a české reaktory v ruských rukou. Se zemí, kde odsoudili již mrtvé, dokonce státem ubité vězně, kde odsoudí a po dlouhém pobytu nepustí z vězení bláznivé, pouze ruské církvi „škodící“ holky domů ke svým malým dětem, kde se státní kněží chovají a žijí jako americké filmové hvězdy, kde se utvořil kult osobnosti agenta KGB - se nesmí uskutečnit smlouva o výstavbě Temelína, kterou Šlouf a jeho parta mají v konceptu již dávno připravenou!

Arnošt Wagner,

bývalý komentátor rozhlasové stanice Svobodná Evropa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …