Asociace Grémium Alarm: Ve školách stále není dostatečně zajištěna bezpečnost, nejhůře jsou na tom mateřské školky

29.05.2017 17:29

V souvislosti s útoky na školách, např. se střelbou na gymnáziu ve francouzském Grasse, kde útočil student, který měl u sebe několik zbraní včetně granátů, se naskýtá otázka, zda a jak je zajištěna bezpečnost škol v České republice? Nejlépe si vedou vysoké školy, nejhůře ty mateřské. Přestože norma, která se této problematiky týká, platí již od září 2016, bezpečnost ve školách stále není systémově zajištěna a jejich personál často vůbec nezná bezpečností principy. V kombinaci se šířením zavádějících informací, jak se chovat v případě ohrožení, jde o závažný problém českého školství.

Asociace Grémium Alarm: Ve školách stále není dostatečně zajištěna bezpečnost, nejhůře jsou na tom mateřské školky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Děti se věnují kreslení. Ilustrační foto

Nepříznivá situace v oblasti bezpečnosti ve školách je odrazem několika faktorů. Norma pro bezpečnost škol ze září 2016 dodnes není nijak vymahatelná a totéž platí i pro doporučující minimální standard bezpečnosti vydaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Kromě toho leží odpovědnost za bezpečnostní zajištění výhradně na zřizovateli školy, který k jeho realizaci mnohdy nemá prostředky.

Jako jedno z dostupných opatření k řešení nynější bezpečnostní situace se využívají školení, jejichž cílem je představit pracovníkům ve školách bezpečnostní postupy v případě ohrožení. Problém spočívá v tom, že je dnes může provádět prakticky každý, protože neexistují žádné certifikáty ani jiný způsob, jak jednoduše ověřit kvalifikaci dané osoby. Dochází tak k šíření zavádějících informací, které mohou způsobit více škody než užitku. U školitelů je proto důležité hledat a zjišťovat reference.  

Nejvhodnější cestou k náležitému výběru bezpečnostních preventivních opatření je oslovení nezávislých odborníků, kteří jsou schopni školám zdarma poradit odkud začít. Tyto specialisty na českém trhu sdružuje například Asociace Grémium Alarm (AGA), reprezentativní profesní sdružení firem a subjektů zajišťujících ochranu osob a majetku, na nějž se instituce mohou obrátit se svými dotazy. Členové AGA zároveň nabízejí různé alternativy programů a balíčků služeb pro zlepšení bezpečnosti škol a dokážou institucím doporučit vhodný soubor opatření, jehož cena se nemusí nutně pohybovat v řádech stovek tisíc.  

Současně je důležité, aby si školy stále sháněly informace a vzdělávaly se. V tom jim může napomoci například konference Bezpečná škola, která seznamuje zástupce škol a jejich zřizovatele s možnostmi komplexního zabezpečení školních zařízení. Na konferenci se jako jeden z hlavních partnerů již třetím rokem podílí i Asociace Grémium Alarm, jež byla jedním z hlavních iniciátorů přípravy bezpečnostní normy pro školy, která platí od loňského roku, a i nadále komunikuje s MŠMT.

Přestože českým školám dle informací Ministerstva vnitra ČR o vývoji bezpečnostní situace v tuto chvíli žádné útoky reálně nehrozí, je důležité nezapomínat na zvyšující se agresivitu ve společnosti, stejně jako na rostoucí počet konzumentů drog i držitelů zbraní. V situaci, kdy zřizovatelé nejsou schopni městským policiím poskytnout mnohdy ani plány školních budov, je vhodné začít aktivně reagovat na špatný stav zabezpečení škol v České republice a snažit se tak předejít možné budoucí tragédii.

Ing. Václav Nepraš, prezident Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla