Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR: Odvolejte z funkcí autory zamítnutého památkového zákona

13.07.2017 8:51

Návrh Zákona o ochraně památkového fondu byl předmětem kritiky ještě předtím, než jej před dvěma lety schválila vláda. K důvodům se netřeba vracet. Odvolejte z funkcí autory zamítnutého památkového zákona

Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR: Odvolejte z funkcí autory zamítnutého památkového zákona
Foto: iDobryden.cz
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš a ministr kultury Daniel Herman v bývalé věznici v Uherském Hradišti. Chtějí z ní udělat muzeum nacistických a komunistických zvěrstev

Podstatné je však to, že ministr kultury Daniel Herman byl námi několikrát osobně i písemně za dobu svého mandátu na jeho zásadní nedostatky upozorňován a velkou část z nich, ač se to z jeho veřejných vystoupení nezdá, uznal jako oprávněné. Daniel Herman měl společně se svými nejbližšími spolupracovníky čtyři roky na to, aby zákon opravil tak, aby byl hlasovatelný.

Namísto toho se nechal uchlácholit tím, že zákon je tím nejlepším, co ministerstvo může navrhnout a kritici jsou škarohlídi, kteří úspěch panu ministrovi nepřejí. Poslanci svým dnešním hlasování projevili větší zájem na ochraně kulturního dědictví, než sám ministr. Ze 163 přítomných jej podpořilo pouhých 53. Zbylých 110 hlasovalo buď proti zákonu, nebo se zdrželi. A byl mezi nimi i vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který se hlasování zdržel a tím v podstatě hlasoval proti svému koaličnímu partnerovi a vládnímu kolegovi.

Podobně se zachoval i ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD, kteří řídí legislativní radu vlády a ví, jak „kvalitní“ návrh zákona ministr Herman poslancům předložil.

Vyzýváme proto předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, aby zvážil neprodlené odvolání politické náměstkyně ministra kultury a jednu ze tří hlavních autorek návrhu zákona Annu Matouškovou. „Pokud ji hnutí ANO jako politickou náměstkyni zítra odvolá, ušetří do voleb státnímu rozpočtu 360 000 korun. Za to by se dala opravit střecha na některé chátrající kulturní památce. Se svým platem přesahujícím 90 00 korun je totiž paní Matoušková nejdražší střihačkou pásek ve střední Evropě,“ říká Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD.

Vyzýváme ministra kultury Daniela Hermana, aby vyvodil personální odpovědnost za fatální výsledek čtyřleté intenzivní, avšak nekvalitní práce zbylých dvou hlavních autorů návrhu zákona a odvolal z funkcí ředitele odboru památkové péče MKČR Jiřího Vajčnera a ředitele Památkové inspekce Martina Zídka.

„Ministr kultury Daniel Herman dnes nesplnil hlavní úkol daný mu vládou. A není to poprvé. Dnešní zamítnutí nového památkového zákona nebyl výsledek lobbyingu nebo politikaření, čímž se snaží ministr zakrýt nekvalitní práci jeho nejbližších spolupracovníků. Poslanci zákon zamítli proto, že sněmovně předložil paskvil,“ dodává Marie Švábová, viceprezidentka ASORKD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …