Bohdan Babinec: Ať si každá generace zajišťuje svůj důchod sama

16.02.2019 14:29

Často mne rozčiluje, když poslouchám, jak mi stát bude valorizovat důchod. Přitom jsem po celou svou pracovní kariéru povinně odváděl peníze na důchodové pojištění a od státu požaduji, aby mi při dosažení důchodového věku stát tyto prostředky vrátil a když ne mně (úmrtí) tak mé rodině.

Bohdan Babinec: Ať si každá generace zajišťuje svůj důchod sama
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Jak je nám známo, průběžný důchodový systém je nestabilní, závislý na různých faktorech: nezaměstnanost, ekonomická krize, počet lidí v produktivním věku, počet důchodců starobních, invalidních, sirotčích.

Existující průběžný důchodový systém nedává jistotu, že mnou odvedené peníze mohu někdy já zužitkovat.  Proto navrhuji koncepci, ve které si každá generace zajišťuje svůj důchod sama, důchodový systém je stabilní a nepodléhá výše uvedeným faktorům.

Stručně. Stát založí Státní banku důchodového pojištění do které každý pracující, zaměstnavatel, OSVČ i právnická osoba povinně odvede příslušné procento z hrubé mzdy na osobní účet konkrétní osoby v produktivním věku. Pracující, zaměstnavatel i OSVČ toto budou dělat po celý svůj produktivní věk až do šedesáti let fyzického věku a po dosažení této věkové hranice banka konkrétnímu klientu tuto částku, navýšenou o inflaci z jeho osobního účtu vyplatí. V případě klientova úmrtí do šedesáti let věku banka jeho peníze odvede do rezervního fondu invalidních, sirotčích, vdovských a starobních důchodů. Při úmrtí ve věku vyšším než 60 let se klientovy prostředky dědí. Pokud klient pracuje i ve věku nad 60 let, na svůj osobní účet odvádí 4,5 %, jeho zaměstnavatel 2,25 % z hrubé mzdy a OSVČ 6,75 % z příjmu. Zbylá část ze sociálního pojištění 13,5 % se odvede do rezervního fondu (sirotčí, invalidní, vdovské a starobní důchody).

Tímto systémem se nijak nezmění životní úroveň pojištěnců, protože jak např. uklízečka tak prezident republiky dostanou částku, kterou na důchodové zabezpečení během své pracovní činnosti odvedli jak oni, tak jejich zaměstnavatelé. Po dovršení 65ti let, bez ohledu na to, zda člověk pracuje nebo ne, bude každý (od oné uklízečky až po prezidenta) pobírat stejný starobní důchod ve výši minimální mzdy a odvádět z něj sociální a zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění 9 % a sociální pojištění 13,5 % se opět odvede do výše uvedeného rezervního fondu. Víme, že čistá minimální mzda bezproblémově pokryje náklady na bydlení a stravování. Do tohoto rezervního fondu důchodového systému se také odvede daň z každého robota vykonávajícího práci za zaměstnance ve výši hrubé mzdy tohoto zaměstnance.

V případě osobního majetku vyššího než 100 milionů Kč se starobní důchod vyplácet nebude.

Banka důchodového pojištění bude pod přísným dohledem státu a 1x ročně každému pojištěnci předá přehled o stavu jeho účtu. Bude odpovědna Parlamentu a Vládě ČR. Tyto orgány budou mít právo nařizovat auditorské kontroly.

Okamžité zavedení tohoto důchodového systému by vyžadovalo vyplacení prostředků dle počtu osob aktuálně dovršujících 60 let věku. Tyto peníze ve státním rozpočtu jsou. Těm, kteří již důchody pobírají, může sociální pojišťovna oznámit, jakou částku do svých šedesáti let státu odvedli, kolik z ní již důchodem vyčerpali a rozdíl jim vyplatit. Dále již budou pobírat důchod ve výši minimální mzdy.

Při zavedení tohoto systému bude důchodový systém stabilní, nebude podléhat demografickým a ekonomickým výkyvům. Navíc každý člověk může uzavřít komerční důchodové připojištění jež může kdykoliv zrušit či z něj část prostředků vybrat a které je dědičné.

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.