Bohdan Babinec, Miroslav Josef Bezecný: Otázky nejen pro vládu ČR

22.01.2024 15:13 | Glosa

Vždy nás učili, abychom byli šetrní, a čím více budeme šetřit, tím lépe se nám bude žít. To jsme poslouchali odjakživa. Ale ejhle!? Snažíme se zhruba 30 let šetřit na vodě, na teple, elektřině, plynu, třídíme odpad a provádíme další a další úsporná opatření.

Bohdan Babinec, Miroslav Josef Bezecný: Otázky nejen pro vládu ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní poslanci hlasují pro pořad schůze

Ale nějak nevidíme světlo v tunelu, že by se relativně zlepšilo naše živobytí. Chápeme, že dejme tomu plyn náš stát nemá, a proto jeho cenu nemůže regulovat. Ale vodu, elektřinu, teplo a odpad vlastníme odjakživa. A proto jejich cenu svým chováním ve spotřebě můžeme ovlivnit. Nebo bychom alespoň měli. Znovu musíme zdůraznit, že se o to snažíme již 30 let. Ale čím víc šetříme, tím více se tyto komodity zdražují. Není to náhodou tím, že vodu, teplo, elektřinu (dovoz elektřiny) i odpadové hospodářství bylo předáno do soukromých rukou v převážné míře nadnárodních společností, kterým jde pouze a jenom o zisk, a o to, vyvést z České republiky co nejvíce kapitálu? Proto se ptáme vedení státu: "Kdy nastoupí konečně efekt, že po šetření spotřeby vody, tepla, snižování odpadu a třídění odpadu přijde i snížení cen? Druhá otázka: "Jak dlouho ještě bude trvat to, že čím více šetříme, na těchto komoditách, tím více se jejich cena zvyšuje? Za to jsme bojovali v roce 1989?" 

Tak zvané "potupné králíkárny" Václava Havla jsou najednou lukrativní nemovitosti. "Kdy konečně dojde k slibovanému blahobytu po klausovském utahování opasků.?" Poslední otázky: "Kdy se vrátí tyto komodity do poctivých českých rukou?"  "Co na to naše vláda?" A kdy již nastane doba, že šetření přinese své ovoce? S tím souvisí i to, že by naše vláda i parlament měli hlídat, kdo a jak hospodaří s národním majetkem.

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.

Miroslav Josef Bezecný, ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…