Boleslav Buzek: Reakce na tvrzení Andreje Babiše ohledně EET

18.10.2016 14:47

Reakce Boleslava Buzka, zakladatele iniciativy Radostné Česko bez EET, na vyjádření prvního vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše v článku na serveru ParlamentníListy.cz ohledně eletronické evidence tržeb.

Boleslav Buzek: Reakce na tvrzení Andreje Babiše ohledně EET
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš v Jablonci

Pan Andrej Babiš ve svých úvahách o EET oponuje iniciativě Radostné Česko bez EET a tvrdí např., že EET není další skrytou daní a už vůbec ne opakem progresivní daně. Dále pan Babiš v EET vidí oproti registračním pokladnám výhodu a domnívá se, že zboží a služby po nástupu EET nepodraží.
 
Jak je to tedy?
 
1. EET jako skrytý opak progresivní daně
To, že menšího se dotknou procentuálně náklady i časové ztráty více než většího, prokazují studie. Jde vlastně o asociální skrytou daň, která má na ekonomiku negativní dopad. Vyřazuje z konkurenčního soupeření určitou skupinu.
Nebudu zde rozepisovat podrobné kalkulace. Jenom zavedení EET do vesnického obchůdku s sebou přináší součet nákladů za zaškolení, instalaci pokladny a podpisových certifikátů, pokladnu, připojení, router, ale i další vícepráce. Dostáváme se např. při výdělku živnostníka 15 tis. Kč i na dva měsíce „nucených prací“ na zajištění státem nařízeného kontrolní zařízení. Daňová úleva 5 tis. Kč uplatněná za rok při daňovém přiznání jej nespasí. U větší městské prodejny se pak dostaneme podobnými výpočty na polovinu dnů „nucených prací“. Upozorňuji, že levný tablet s tiskárnou nebo smartphone nelze ve většině případů prodeje používat. Tohle je narovnání konkurenčního prostředí? Co teprve živnostníci, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost? A k tomu mentální překážky starších a časové ztráty? Jak pomůže vaše „satisfakce“ snížení DPH o 6% první vlně neplátcům DPH? Dalších vln, třeba oné vesnické prodejny, se pak již žádné „satisfakce“ snížením sazby DPH na výstupu netýkají.
Hodně podstatnou vadou EET je i demotivace. Zatímco ve většině světa stačí k zahájení podnikání vypsat formulář A4 a jeden dolar, v Česku si musíte pořídit EET, vyzvednout a nahrát podpisové certifikáty, naučit se toto obsluhovat,…
 
2. Právo volby?
Dále tvrdíte, že on-line EET má na rozdíl od registračních pokladen známých např. na Slovensku výhodu volby zařízení. I když je toto tvrzení podobné, jako poslat někoho do vězení a dát mu na výběr z několika druhů pyžam, tak proč v tom „právu“ volby nejsou i tyto registrační pokladny nebo fiskální moduly do tiskáren? Off-line evidence se nehodí? Měl jsem možnost shlédnout video, kde se připravuje EET. EET má v Česku cíleně pracovat na principu strachu. Zde bych chtěl dodat, že permanentní strach a stres např. z likvidačních sankcí nebo při nefunkčnosti zařízení nikomu na zdraví nebo produktivitě práce nepřidá.
 
3. Zdražování
Co se týče cen zboží nebo služeb po zavedení EET, tak ty neurčuje Ministerstvo financí (možná při centrálně řízené ekonomice), ale trh. Bylo tedy nefér si dělat předvolební kampaň a propagaci EET iluzí levnějšího piva. Významnými faktory zvýšení cen po zavedení EET budou režijní i mzdové vícenáklady na vstupech v kombinaci s úbytkem konkurence.
 
4. EET je zde, aby se nemusely zvyšovat daně?
Kdyby byl ve výkazu zisků a ztráty samostatný řádek „náklady na vykazování pro stát“, tak ten již nyní u firem dosahuje v průměru podobných hodnot jako je daň samotná. Tento údaj jsem si nevycucal z prstu, stačí si odvodit údaje světové banky a poradenské PWC. Česko je již v byrokracii na posledním místě v Evropě a někde v dolní třetině světa. Za vašeho vedení MF se daně spolu s náklady na jejich výběr neustále zvyšují, což ubírá firmám zdroje na inovace. EET je pak pro malého živnostníka nejdražším a nejkomplikovanějším nástrojem na výběr daní všech dob. V předvolební kampani v roce 2013 vaše hnutí slibovalo výrazné snižování byrokracie podnikatelům a inspirování se Nizozemskem. Místo toho se inspirujete Balkánem a neosvědčenou represí EET. Pro informaci: Chorvatsko příští rok bude muset zaplatit na úrocích a refinancování státního dluhu částku rovnající se asi 20% jejich rozpočtu. Pro představu je to částka podobná výdajům na penze. Česko by se raději mělo ve 21. století inspirovat tím Holandskem. Alespoň v tomto volebním období, ať nepodvádíte voliče.
 
Zajisté již také evidujete ukončování živností kvůli EET. Mě to již hlásí účetní kanceláře. Častým důvodem je i pouhá dehonestace. Zde bych chtěl (a nejen já) slyšet odpověď na tuto otázku: Není Vám těchto lidí, především ze skupiny poctivé většiny, líto? Jak živnostníků, tak i těch, jejichž potřeby uspokojují, tedy zákazníků. Navíc lidi, kteří zde žijí v důležité symbióze, poštváváte proti sobě udavačským portálem.
 
Boleslav Buzek
Radostné Česko bez EET

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…