Branické divadlo zastupiteli Hrozovi: Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde

06.11.2017 21:20

Otevřený dopis vedení Branického divadla zastupitelům a radním městské části Prahy 4, ale také občanům nejen městské části Prahy 4.

Branické divadlo zastupiteli Hrozovi: Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Vážení přátelé, zastupitelé MČ Praha 4, paní a pánové radní, pane starosto,

článek pana zastupitele Michala Hrozy (TOP 09) otištěný v listopadovém čísle časopisu Tučňák nás nutí se jednoznačně a tentokrát už veřejně ohradit proti jednostranným nařčením a šířeným dezinformacím.

Není to poprvé, kdy čelíme nepodloženým útokům a obviněním z kategorie „jedna paní povídala“ a bohužel tyto zaručené a účelové “informace“ již ohrožují nejen naši práci, ale i samotné fungování Branického divadla.

Pane zastupiteli Hrozo,

je asi zbytečné vyjmenovávat, co vše jsme v období prvního roku našeho fungování v Braníku dokázali. Ti, kterým jde opravdu o divadlo, to vědí, ti, kteří se jen tak tváří, to vidět nechtějí, neboť se jim to lidově řečeno „nehodí do krámu“. Samozřejmě, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, ale používají-li se jako takové pomyslné hole prachsprosté drby nebo „informace neověřené“, používá-li je dokonce politik, jedná se o činnost navýsost nízkou a ubohou.

Pro nezúčastněné je tedy třeba doplnit, že v článku zmíněné stížnosti, které kontrolní výbor projednával, jsou stížnosti jisté trojice, z divadla vykázaných Michaela Taranta, Petra Našice a Stanislava Lehkého, se kterými byla ukončena spolupráce v prvních dvou případech (Michael Tarant a Petr Našic) pro neprofesionální, respektive nulové odvedení zadané práce a jejich problémy s nadměrným užíváním alkoholu, v případě třetím (Stanislav Lehký) dokonce pro spáchání trestného činu krádeže (trestní oznámení v současné době připravuje právní zástupce divadla), mimo to se jedná o osoby, které ještě čekají žaloby za náhradu škody (předžalobní výzvy, již obdrželi), což před kontrolním výborem pochopitelně zamlčeli. Stručně řečeno dva alkoholici a jeden zloděj si stěžují a kontrolní výbor dojde k závěru, že divadlo, které se takto chová, má být odstřiženo od poskytování podpory MČ? To je vtip? A jestliže se kontrolní výbor chce zabývat takovými tématy, proč tedy celou kauzu neprověřil a nepožádal o vysvětlení obratem nás? Tady se totiž neřeší skutečné problémy, s nimiž se divadlo ve svém rozjezdu potýká, zde se řeší problémy těch, kteří se pokusili na Branickém divadle neúspěšně parazitovat a teď se jakýmsi pavlačovým způsobem pokoušejí o mstu. A pokud kontrolní výbor již tajně? kontroluje, proč již napřed předjímáte, že jsme vinni, aniž byste se nás na cokoliv zeptal?

Dále Vás musíme pane zastupiteli Hrozo uklidnit: žádná trestní oznámení z důvodů neplacení honorářů podána nejsou, pro Vaši informaci: řešil-li by se nějaký spor v  tomto smyslu, jednalo by se o občansko-právní, případně obchodní spor – jedná se tedy i v tomto o opět pouze špatně vykonstruovanou pomluvu.

Je sice pravda, že jsme museli zrušit vloni několik představení, ale ta byla zrušena z důvodů náhlé havárie, kdy nám z městského odpadního řadu pronikly fekálie skrze odpady do prostoru divadla. Proč jste si tuto informaci neověřil, než jste ji použil k házení špíny na nás? Asi proto, že se Vám takto hodila více.

Rovněž bychom Vás chtěli upozornit, že jsme se účastnili výběrového řízení naprosto transparentně (náš umělecký projekt jsme dokonce možná jako jediní zveřejnili na stránkách našeho Letního divadelního dvora a vy jste jej jako člen kulturní komise v druhém výběrovém řízení měl k dispozici. Pokud jste si je nepřečetl, je to přinejmenším podivné). Před kulturní komisí jsme jej obhájit nemohli, neboť jsme k tomu nebyli vyzváni, a především jsme byli z jejího zasedání, kam jsme se coby veřejnost dostavili, vykázáni, čehož Vy jste byl přítomen. Projekt jsme pak obhajovali na zasedání rady 9.3. 2016 a tehdy poprvé byl radou městské části odhlasován jako vítězný. Vzápětí na podnět paní radní pro kulturu Gjuričové se rozhodnutí zrušilo a zpětně i celé výběrové řízení. Proč, to nám není známo, to by Vám mohla vysvětlit pravděpodobně pouze ona. (Ostatně tuto informaci jsme získali z Vašeho článku, otištěného v časopisu Tučňák z června 2016, ze kterého citujeme:  „Rada městské části hned svým následujícím usnesením tentýž den na návrh radní pro kulturu A. Gjuričové své rozhodnutí o výběru ruší a ruší i celé výběrové řízení. Radní pro kulturu je tak přímo odpovědná za stav, kdy je Branické divadlo téměř rok opraveno, a přesto je pro veřejnost stále uzavřeno. Z výše uvedeného je vidět, že pokud nějaké výběrové řízení nedopadne dle představ paní radní a nezvítězí její protežovaný uchazeč, je třeba takové řízení okamžitě zrušit…)

V třetím výběrovém řízení jsme opět uspěli a opět jsme svůj umělecký projekt (v totožné podobě, jaký jste měl vy i veřejnost k dispozici) obhajovali. Vše proběhlo z naší strany otevřeně a transparentně. Mimo to, kdyby Vás více zajímalo, co se v divadle opravdu děje a zároveň připravuje, zjistil byste, že všechny naše záměry v souladu s projektem postupně naplňujeme, včetně pohádek i mezinárodní spolupráce se zahraničními uměleckými subjekty a že nezůstáváme pouze u plánů.

Skutečnost, že je Vám naše existence v Branickém divadle proti srsti, nás sice mrzí, byť její pravé důvody neznáme. V žádném případě Vás to ovšem neopravňuje k lacinému plivání a kydání špíny na práci naší a našich kolegů.

Není toho málo, čemu jsme nuceni od počátku skrytě i oficiálně čelit a celé je to paradoxní neboť se tak děje ze strany doslova hrstky představitelů zastupitelstva, kterým jsme asi tím, že v Branickém divadle poctivě a z více jak 90% z vlastních prostředků budujeme souborovou činoherním scénu s vlastním repertoárem, vstoupili do jakýchsi politických záměrů.

Vážený pane Hrozo, chtěli jsme Vás požádat o omluvu. Zvažte sám, jestli jste takového kroku schopen.

S pozdravem

MUDr. Barbora Hanychová     
Ředitelka divadla a předsedkyně představenstva BCD CZ a.s 

Václav Čížkovský
Umělecký ředitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …