Brigita Janovská: Děti z nízkoprahových klubů mají možnost už devět let poznávat svět na druhé straně hranice

05.01.2017 9:07

Partnerství Oblastní charity Most se Základní školou Vévody Heinricha Marienberg je již devítileté.

Brigita Janovská: Děti z nízkoprahových klubů mají možnost už devět let poznávat svět na druhé straně hranice
Foto: Archiv autorky.
Popisek: Brigita Janovská.

V prosinci se sešli v partnerském Marienbergu zástupci Oblastní charity Most a tamní Základní školy Vévody Heinricha, aby vyhodnotili partnerské akce roku 2016 a naplánovali rok příští. V doprovodném programu byla návštěva velmi pěkného marienberského vánočního trhu a tradiční hornická přehlídka, což je úžasný zážitek.

V rámci těchto přeshraničních kontaktů se pravidelně setkávají české a německé děti při společných sportovně-zábavných, ale i vzdělávacích akcích, na obou stranách hranice, a děti z charitních nízkoprahových klubů mají díky těmto projektům možnost mj. poznávat německé Krušnohoří s jeho bohatou a pečovanou tradicí, jakož i získávat nové kamarády ze sousední země.

Dle slov ředitelky německé školy Kathariny Wittig se výlety do Mostu, Oseka a okolí německým dětem také líbí, vždy se na ně pečlivě připravují a do Česka se těší.

Partnerství je ale i o setkávání pedagogů a o vzájemném poznávání kultury, historie a současnosti obou našich příhraničních partnerských měst a regionů. V roce 2017 se takto mohou čeští a němečtí žáci těšit např. na výtvarné odpoledne, které pro ně připraví ZUŠ Moskevská ul. Most, kde v březnu zhlédnou světovou výstavu dětských kreseb „Lidice“ a chybět nebude ani výtvarná dílna.

Dne 1. června pak děti z charitních nízkoprahových klubů prožijí Mezinárodní dětský den v Marienbergu, kde spolu s německými kamarády prožijí sportovně-zábavný den v pěkné krušnohorské přírodě.

Ve druhé polovině roku je plánována pro pedagogy společná návštěva mosteckého divadla.

Rokem 2017 vstoupilo toto velmi úspěšné a všestranně užitečné partnerství, z něhož vzešla již četná neformální přátelství, do devátého roku svého trvání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…