Brigita Janovská: Katolické dny v Lipsku byly veletrhem lidí dobré vůle

15.06.2016 11:52

V posledních dnech předešlého měsíce se uskutečnily tradiční německé Katolické dny, letos v Lipsku. Jednalo se o sté výročí této velké křesťanské slavnosti, spočívající ve stovkách bílých, kanýrky zdobených stanů, skupinově rozmístěných v celém velkoměstě, v nichž se prezentovaly německé, ale i přizvané diecéze a církevní uskupení z Evropy i mimo ni.

Brigita Janovská: Katolické dny v Lipsku byly veletrhem lidí dobré vůle
Foto: Archiv autorky.
Popisek: Brigita Janovská.

Mottem letošního významného výročí bylo: „Hle, člověk“. Tištěný čtyřdenní program měl 640 stran a nabízel bohoslužby, přednášky, koncerty, workshopy, prohlídky, prezentace a mnohé další. V jeho úvodu zvali pánové Stanislaw Tillich, premiér Svobodného státu Sasko a Burkhard Jung, primátor města Lipska veškerou věřící i  ateistickou veřejnost k přátelským setkáním a otevřenému dialogu na aktuální otázky ve společnosti. Aktivně zapojeno bylo také Sdružení Ackermann-Gemeinde i s jeho sesterskou organizací v Česku.

Do stánku Litoměřické diecéze, nacházejícím se na tzv. Kostelní míli, byli coby konzultanti akreditováni mj. i zástupci Oblastní charity Most, pod vedením její ředitelky Evy Čenkovičové. Desetitisíce  návštěvníků napříč věkovým spektrem z celého světa, zaplnily všechny atrakce, kostely a stany, aby si užívaly programové nabídky a zajímaly se o historii, současnost,  památky, přírodní krásy a další pozoruhodnosti, ale i ochutnávky charakteristických produktů z jednotlivých regionů.

Takto tomu bylo i ve stánku naší diecéze, který nabízel zajímavě koncipované výstavní panely, prospekty i diskuzní koutek, a těšil se rovněž značnému zájmu. Častým tématem bylo i historické a současné město Most, přesunutý děkanský kostel, Osecký klášter i celé Teplicko, a nejčastějšími návštěvníky byli němečtí rodáci a jejich potomci či bližní.

Akci s úžasným duchovním nábojem, mající vyhlášena i ekologická kritéria, provázela úžasná přátelská atmosféra, pohoda, vstřícnost a doslova hmatatelné přátelství.

Katolické dny, které jsou též nabídkou k utužování dosavadních a navazování nových přeshraničních kontaktů, se v Německu konají každé dva roky a příštím hostitelským městem bude  Münster, lze nazvat veletrhem lidí dobré vůle, tolik potřebné pro náš současný svět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…