Brigita Janovská: Podpora kulturního a přírodního turismu aneb Čeští a němečtí kumštýři společně tvořili v Krušnohoří

17.10.2016 21:10

V rámci partnerství ZUŠ výtvarné Most s Lidovou uměleckou školou v saském Oederanu, které je letos již osmnáctileté, se v těchto dnech uskutečnil týdenní „Workshop k podpoře kulturního a přírodního turismu“.

Brigita Janovská: Podpora kulturního a přírodního turismu aneb Čeští a němečtí kumštýři společně tvořili v Krušnohoří
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Brigita Janovská, koordinátorka česko-německých projektů. Na snímku s jedním z ocenění za svou aktivní práci.

Mladí výtvarní umělci z obou zemí se pod odborným vedením uměleckého vedoucího Rolfa Büttnera seznámili s novými materiály a technikami, ale také s krásnou přírodou, tradicí a památkami na německé straně Krušných hor.

Cílem projektu bylo okrášlení krajiny šesti výtvarně ztvárněnými lavicemi, zvoucími k posezení na nábřeží řeky Flöha, která byla další přírodní Česko-německou spojnicí, neboť pramení na české straně ve Flájích.

Akce byla velmi zdařilá, mladí výtvarníci se s využitím jazykového tréninku spřátelili, poznali práci s modelovatelným betonem a svá díla, při nichž uplatnili vlastní fantazii, slavnostně předali veřejnosti při svátku sjednocení Německa, za přítomnosti asi dvou stovek návštěvníků, žurnalistů i regionální televize Flöha TV.

Nositelem projektu byla krušnohorská obec Grünhainichen a umělecká díla jsou umístěna v obecní části Borstendorf.

Moc se nám tu líbilo a rádi bychom přijeli zas,“ zněla závěrem slova mladých Čechů. Paní ředitelka ZUŠ Most Romana Pavlíčková, sdílejíc nadšení svých žáků, prozrazuje německým médiím mimo jiné to, že se kontakty s partnerskou školou Oederan každoročně střídají a pro příští  rok je již v Mostě připravován projekt umělecké práce se sklem.

Projekt byl finančně podpořen z fondu malých projektů v Programu přeshraniční spolupráce Česká republika–Svobodný stát Sasko 2014-2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …