Brňané zdůrazňují bezpečnost, kvalitní dopravu a životní prostředí

29.04.2017 11:00

Prioritami Brňanů jsou bezpečnost ve městě, pro jeho budoucí rozvoj pak kvalitní doprava, stav komunikací a parkování. Dále údržba a čistota města, rozvoj zdravotnických služeb a životní prostředí. Většina chce v Brně nadále bydlet.

Brňané zdůrazňují bezpečnost, kvalitní dopravu a životní prostředí
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Vyplývá to ze sociologického průzkumu, který se uskutečnil na přelomu minulého a začátkem letošního roku. Na otázky pod souhrnným názvem „Jaké chcete Brno?“ odpovídalo 1230 Brňanek a Brňanů.

Podle průzkumu volají Brňané po změně v automobilové dopravě, zejména v parkování a cyklodopravě ve městě. Lidé si dále přejí zkvalitnit veřejnou správu a možnosti pro zapojení občanů, nabídku bydlení, podporu podnikání a pracovních příležitostí a rezervy se podle názoru respondentů objevují i v dostupnosti kvalitních sociálních služeb.

Hlavními spontánně uváděnými pozitivy života v Brně jsou dostatek kulturních a společenských akcí, nabídka pracovních příležitostí, relativní dostupnost a blízkost všeho důležitého, fungující a dostupná MHD, množství obchodů a nákupních center, dostatek zeleně, přírody či parků a dostupnost různých druhů škol.

Naopak nedostatkem jsou podle oslovených Brňanů špinavé ulice a okolí hlavního nádraží.

Dobrá zpráva je, že lidé se cítí být s Brnem spojení – téměř dvě třetiny dotázaných se cítí být Brňanem či Brňankou a chtějí v Brně žít i v budoucnu (o stěhování z Brna uvažuje cca jedna desetina dotázaných).

Výsledky výzkumu „Jaké chcete Brno?“ ve formě podrobné závěrečné výzkumné zprávy najdete ZDE.

Výsledky průzkumu slouží jako jeden z podkladů při tvorbě nové strategie města do roku 2050 (více o procesu tvorby strategie ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…